pondělí 1. března 2010

Jarní očistná kúra

 Nadváhu získáte, aniž byste věděli jak. Stačí slabá chvilka a jsou vám těsné kalhoty nebo se dokonce srazí i loňské sako. A jsou i tací, co se jim zatmělo před očima a oni mění celý šatník. Moje sebevědomí ohledně váhy utrpí vždy po zimě. Stojím před skříní a zoufám si, kolik věcí se zase srazilo anebo vyšlo z módy (přesněji řečeno z mé konfekční velikosti). Depresivní. Není pochyb, že se mi musel zpomalit metabolismus. Pořád se zpomaluje. Vím to, protože jím pořád stejně. Hubnout tedy nehodlám. Ale jarní očistná kúra je myslím na místě. První krokem k úspěchu je uvěřit, že jaro je tady, o což se velmi intenzivně snažím. Dalším krokem je naplánovat systém, což jsem učinila. Nutno konstatovat, že ovocné knedlíky k obědu mi můj plán poněkud narušily, ale zase jsem si pochutnala. Říkala jsem si, že jedním přestupkem očistu nenaruším. Hlavní je vytrvat. Nakoupila jsem bylinkové čaje a hodlám se jimi prolévat. Na střídačku s vodou. K tomu ovoce a zelenina a jarní kúra může vypuknout. Mám jen jedinou obavu, jak to zvládnu bez kávy, kterou jsem kvůli tomu vyřadila z jídelníčku. To asi bude problém.
Koneckonců ani s tím jarem to není definitivní. Vlastně ani ještě nemá být, podle kalendáře má ještě zima skoro tři neděle nárok na existenci. Pokud se ovšem nerozhodne řádit déle. Jak ale slézá sníh, stává se něco zvláštního. Najednou jako bychom se odhalili. To, co u mě osobně nanejvýš lehce rozladí, ztěžkne, když se mluví o nepořádku v ulicích.
Asi aby to čekání na jaro trochu zhořklo, tak se trochu naruší rovnováha. Tedy imaginární rovnováha, mezi pořádkem v duši a venku. Mít totiž duši tak zaneřáděnou, jak jsou pražské ulice, mohl by jeden zamířit rovnou do Bohnic. Ovšem jen v tom případě, že by zrovna nestávkovala MHD, protože jinak se tam špatně dostává.
Pak se divte, že o jarní únavě se píší dokonce i odborné články. Zajímavé je, že člověk sám sebe dokáže přesvědčit, že očistnou kúrou se podobných stresů dokáže zbavit. Dokonce v ní vkládá naděje nejen očistné, ale i energické. Těším se, že zase budu nabitá energií.
To je důležité vědět. Snažím se zjistit co nejvíc o energetických vlnách, které bych mohla jarním půstem získat. Podle lifestylových magazínů se tedy mám na co těšit. Podle některých článků zažiju dokonce zázrak znovuzrození.
Tak na to pozor, řekla jsem si. Kdybych celou tu anabázi, kterou mám za sebou, měla absolvovat znovu, tak bych žádnou kúru neriskovala. Problém však je, že nic neplatí absolutně. Setkala jsem se i s názorem, že očistná kúra prohlubuje depresi. Pak hledejte něco jak pravidla, co je dobře a co špatně. Leda že by platilo,že vše, co souvisí s jarem, je dobře. Procházky, sluníčko, teplo, pohoda:-)
  Abych ale jen zbytečně neplácala prázdnou slámu. Ve skutečnosti chci zkusit lehký odlehčovací režim spojený s bylinkovými čaji. Abych nemusela naplnit staré české přísloví, že březen, za kamna vlezem.
  Ale tím, jak jsem vyřadila tu kávu, jsem celý den tak připitomnělá, že bych klidně za kamna zalezla a pořádně si pospala. Abych zaspala tu jarní únavu.
 Asi si nakonec budu muset jít uvařit kafe, abych vůbec dopsala dnešní blog. Ale už zítra určitě začnu, když se to dnes nepodařilo. Alespoň tělo ať má člověk pročištěné, když město je po zimě tak děsivě zaneřáděné.


5 komentářů:

  1. měla bych si dát očistný rok - ne jen jarní kůru :))
    žel moje výdrž je velmi špatná....

    OdpovědětVymazat
  2. Jé, tak tohle až moc dobře znám:-( Mně se srazily i zimní věci ve skříni, o jarních a letních už raději ani nemluvím, ty snad ani nikdy nebyly moje...Četla jsem, že se metabolismus zpomaluje každých 10 let od 30 let, na nějaké zpomalení mám tedy nárok...Ale, bohužel u mě za kila nahoře může nedostatek pohybu a hlavně ČOKOLÁDA (zajímavé, že jen dobrá značka, obyč. z Penny nebo Lidlu nefunguje:-), kterou se uklidňuji ve stresech:-(
    Ovocný salát vypadá báječně, tak že bych se k vám přidala?:-)Jdu do toho! Ale kafe nedám, to je jisté!!!

    OdpovědětVymazat
  3. Náhodou ..některé dražší lidlové nejsou špatné, mončo...BOHUŽEL tedy:-))Jitko...kafe..tak to by mě ta iočistná kůra zabiloa, to vím...:-))A kila mě taky štvou..ale ne dostatečně asi..

    OdpovědětVymazat
  4. Tak já mám opačný problém...ehm...ale když pak člověku padají vlasy a potí se a nespí a vypadá jak chrastítko pro děti, taky to není veselé. Nemluvím o šatníku. Nové sukně a padaj z pr...

    Očistnou kůru provádíme nedobrovolně, dobrovolně, když nesmíme to sladké a musíme ovoce. Nějak i to vaření bez lepku není taková hrůza a je to rychlejší :o)

    Ale kafe si vzít nedám. Už jsem to skusila a byla jsem jak praštěná pytlem. Ale je to zlo. Odčerpává to vodu a pak vypadáme scvrkle. :oDDD

    Tož jaru zdar, nazdar.

    OdpovědětVymazat
  5. No a já mám snad radu. Jestli smím. Pít čaj bílý. Ten z čajovny. Jen se nelekejte ceny. On ten kvalitní se dá znovu a znovu asi celkem sedmkrát přelít. Takže ve finále drahý zas tak není a povzbudí, sakra.

    OdpovědětVymazat