čtvrtek 18. března 2010

Přesné vyjadřování

I když je populistickým zvykem současné politické scény brát se za práva menšin bez ohledu na podstatu věci, ráda bych podotkla o nehezkých návycích jedné takové skupiny riskujíc, že budu lynčována či hnána k zodpovědnosti třeba až k evropskému soudu.
Moje dnešní krátké zamyšlení se bude týkat pokrytectví kolem nás. Stáváme se – a nevím proč – najednou tak zoufale politicky korektními, že pojmenovat věci vlastními jmény už v podstatě není možné. Smysl veřejného vyjadřování totiž najednou podléhá úplně jiným pravidlům, než jaká jsou zakódována v klasickém slovníku slušných slov a pravdivého pojmenování stávající situace. To, co někdy vyprodukují naše média a pokrytecká politická scéna je pro normálně uvažující lid totálně frustrující.
  Nechci se rozepisovat o nepřizpůsobivých občanech ani o jejich zázračné schopnosti získávat sociální dávky na všechno a nejlépe dvakrát. To je problém státních institucí, a přestože ty už dávno zaujaly pozici mrtvého brouka, řešit to za ně vskutku nehodlám.
  Nicméně se pozastavuji nad tím, že o tom nemohu svobodně hovořit, ač údajně žiji ve svobodné zemi. Když totiž takového člověka označím slovem, které vystihuje jeho činnost (ať už je to zloděj, lempl, násilník, defraudant či docela obyčejný nemakačenko) buďte si jisti, že vzápětí budu osočena z rasismu, netolerance, xenofobie a kdoví z čeho ještě. I ten prostý hulvát Dušek si to vychutnal, když svým drsným příměrem chtěl poukázat na obrovské rozkrádání peněz ve vedení našich nefungujících drah. Tím se ovšem nikdo nezabývá, protože všichni řeší jeho homofobii. A přitom on zcela jistě nelhal (a ač ho nemám ráda, jsem si jistá, že jejich sexuální orientaci nenapadal. Napadal jejich schopnost rozkrást státní majetek před očima všech). Zdá se tedy, že dnes je dobré být homosexuál, Róm a nejlépe ještě ekologický aktivista, a v podstatě můžete všechno a nikdo vás nesmí ani napomenout, aby se nedopustil rasové či jiné urážky. Podobně jako v Americe musíte používat termín Afroameričan, abyste nebyl rasista. A nejen to, dnes už nelze říct, že jste plešatý, tlustý, nemocný. Kolegyně, která v USA delší dobu žila, vyprávěla podobné těžko uvěřitelné historky. Plešatý chlap je tam prostě vlasově indisponován, nemocný zdravotně indisponován a mrtvý se prostě neslučuje se životem. Pojmenovávat věci pravými jmény je prostě neslučitelné se současným pokrytectvím. To jsme od Amíků převzali stoprocentně a jak je naším dobrým zvykem, dovedli k naprosté dokonalosti. Takže na závěr mohu říct, že ač dnešní počasí bylo neslučitelné se zimním obdobím, ve své podstatě moji náladu, která nepatřila zrovna k ukázkovým, dokázalo převést do kladného pocitového spektra- řečeno normálním jazykem, byla jsem ráda, že konečně bylo hezky. Ale politicky korektně to zní mnohem dramatičtěji. Jsem zvědavá, kam až to dokážeme dovézt. Zatím je to Odnikud nikam.
    A ještě na závěr bych chtěla podotknout, že výsledky mé první minianketky svědčí o tom, že na jaro se všichni těšíme a všichni také věříme, že přijde ( a dnes snad už přišlo, hurá:-))Jen jeden hlas to viděl na příchod doby ledové, takže optimismus zvítězil. Jen to neumím říci politicky korektně:-)

5 komentářů:

  1. jedno ocenění u mě, paní spisovatelko

    OdpovědětVymazat
  2. Ještě horší by bylo,kdyby vlasově indisponovaný muž ještě trpěl dispraxií :-))

    OdpovědětVymazat
  3. No, tohle je opravdu nešvar dnešní doby. Vnímám to stejně. Vlasově indisponovaný muž, to zní ale dobře.-)

    OdpovědětVymazat
  4. Andy, takové vzletné oslovení:-) Ale za ocenění děkuji moc, mám velkou radost. Díky:-)

    OdpovědětVymazat
  5. Vlasově indisponovaný muž mě pobavil :-), přesně takovou hlavu má strejda Alex od Katky s Nancy... To se pobaví, až mu to přeložíme...

    OdpovědětVymazat