neděle 21. března 2010

Smrtná neděle

Ač astronomické jaro přišlo již včera o půl sedmé večer, my konzervativci ho vítáme podle tradice až dnes, na první jarní den. Je potěšující, že i počasí se rozhodlo tradice respektovat a jaro je opravdu jarem. A aby to bylo dokonalé, letos nám první jarní den splývá s pátou postní předvelikonoční nedělí. A korespondují spolu hezky, protože pátou postní nedělí je neděle zvaná "Smrtná.“. V ten den vynášeli lidé ze vsi slaměnou "smrt“, Mařenu, Mořenu, Mařanu, smrtholku". Šlo  o slaměnou figurínu, ověnčenou hadříky a stužkami a nastrčenou na tyč. Za vsí ji vhodili do vody, zpět se vraceli se zeleným stromkem a chodili od domu k domu, přičemž si hlasitě prozpěvovali.
Vynášení smrti je zvykem, který pochází z pohanských dob. Díky řadě církevních zákazů v dřívějších dobách tento zvyk téměř zanikl, ale na Moravě se udržel do dneška. Někde chodívají chlapci se "Smrťákem" a děvčata s "Morenou".
Jinde zase chodí děvčata už týden před Smrtnou nedělí po dědině a prosí o trochu hrachu na "pučálku", která je nejdůležitějším pokrmem na hostině, kterou děvčata po vynesení smrti vystrojují.
"Líto" je malý smrček, na němž jsou zavěšeny všelijaké ozdoby: pestré papírové věnce, kytičky, obrázky svatých, různobarevné pentličky, malovaná i bílá vyfouknutá vejce čili poucha. S takto okrášleným "lítem" chodívají děti po koledě.
Děti i dospělí se pak  radují, že smrtka - symbol zimy, je již  pryč a všichni mají radost z "líta", které představuje blížící se jaro. Letos jsem podobné atrakce (asi to bylo tou zimní vyprahlostí a těšením se na jaro) zachytila i v Praze. Už včera se ubíral průvod se smrtkou od Muzea a mířil někam na Kulaťák do Dejvic, kde se odehrávala imitace farmářských trhů. Nu, mezi těmi auty, vykulenými cizinci a naštvanými našinci to vypadalo prazvláštně, ale tradice je tradice a cokoliv přivolá jaro je jistě chvályhodné. A aby toho nebylo málo, podle Krásné paní je dnešek i dnem – dokonce mezinárodním – dnem zdravého spánku. To je ovšem den podle mého gusta. Chystám se tedy na to jaro dokonale vyspat. Škoda jen, že ráno musím vstávat do práce. Ale jarní vstávání je úplně něco jiného, takže se vlastně těším:-)

5 komentářů:

  1. v dobách mého mládí se vynášela i u nás..
    poslední roky se tento zvyk vytratil, škoda.

    Děkuju za připomenutí :)

    OdpovědětVymazat
  2. Na jarní vstávání se těšíme taky! Zase zajímavý příspěvek. U nás ve školce děti každoročně vynášejí Morenu a vhazují do potoka. Krásný zvyk. :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Pekne som si počítala. Boli sme dnes na vynášanie Moreny, tak som si ešte rozšírila obzory.

    OdpovědětVymazat
  4. U nás ve školce budou vynášet Morenu zítra. Půjdou ji hodit do Jizery.
    Jitko, dnes jsem si na Vás vzpomněla v Divadle Járy Cimrmana ;)

    OdpovědětVymazat
  5. Zajímavé, Morenu znám, to kolem už ne... O dni zdravého spánku slyším poprvé, to není špatné:-)

    OdpovědětVymazat