pátek 30. dubna 2010

Upálí či neupálí

...  mě, toť fatální otázka dnešního dne. Ve středověku bych zákonitě neměla šanci, byla bych upálená už dávno:-) V dnešní rádoby osvícené době se mi podobné exekuce asi nedostane, i když by se jistě našli tací, co by nebyli proti. Nicméně je pátek, poslední dubnový, čeká nás nejkrásnější měsíc v roce, to vše evokuje dobrou náladu:-)Asi i díky tomu sluníčku se mi do myšlenek trochu vetřela představa letní dovolené. Řešíme to už dlouho, a tak mi nedá nezeptat se i tady? Jeli byste letos na dovolenou do Řecka? Když totiž pominu islandskou sopku, která se může probudit a uvěznit nás tam déle, než by se jednomu líbilo, děsí mě ty zprávy o jejich státním bankrotu. Pravda, tady to není o moc lepší, ale přeci jenom. A tak nevím, jet či nejet? Je to trochu hamletovské, to dnešní čarodějné povídání. Ale to se tak někdy naskytne přehršel otázek –(přehršel nebo přehršle? ) Mám ráda ten dnešní ohňový rej, byť za našeho mládí se nás snažili přesvědčit, že jde o vatru přátelství a míru:-) Marně. Poslední dubnový večer se vždycky pálily čarodějnice, a tak tomu bude i letos. Ale je mi už teď jasné, že víc než ohnivého nebezpečí se musím obávat šíření hluku:-) Už od jedné se totiž ve Stromovce scházejí (a hlasitě o sobě dávají vědět) účastníci letošního Majáles. Budiž, Majáles je hezký tradiční zvyk, nicméně v poslední době se vždycky zvrhl v nekontrolovatelný a hlavně neposlouchatelný řev mnoha hudebních skupin. Jejich zesilovače nesou hudbu, kterou proti své vůli musí poslouchat celá Letná, pěkně daleko a hlavně pěkně dlouho. A to již dneska avizovali, že to bude až do půlnoci. Z toho vyplývá, že do půlnoci jim to někdo povolil ( ten jistě na Letné bydlet nebude) a je to tedy do té doby legální. A nelegálně tam budou řvát minimálně do tří, protože potencionální stížnosti slušných a spánku chtivých občanů se budou řešit či neřešit až někdy v budoucnu. Budiž se pod nimi Blanka propadne!!! Zda propadne či nepropadne jistě byla aktuální otázka, neb si tam přizvali statika. Z toho usuzuji, že řev to bude tentokrát vskutku čarodějnický. Takže nakonec fatální otázka dnešního dne je jiná – ohluchnu nebo neohluchnu? Či možná ještě lépe – zblázním se nebo nezblázním? Ale i tak mám tento pradávný keltský zvyk ráda. Hořící oheň, opečené buřty, příjemná společnost. Konec týdne jak má být:-) A všem milým čarodějkám přeji bezpečný let a pěkný večer:-)

4 komentáře:

  1. hluk nezávidím..

    čarodějek jsem dnes viděla hodně, od těch maličkých až po ty velké. I naše babička zkoušela usednout na koště..

    OdpovědětVymazat
  2. No jo..vše má své plus i minus..aletošní květen bude u mě veznamení mučení:-) tedy učení:-)

    OdpovědětVymazat
  3. Když ta Letná je takové exponované místo na shrocování se národa... :-( Já tam tedy na vycházku a na výhled ráda, ale bydlet budu radši "u nás na venkově" :-)

    No, Řecko... to je otázka. Já ho taky miluju, jejich moře, kuchyně... ale nevím, nevím... na nás je ještě brzy, my začneme vybírat 1.6. a nejpozději 10. jedeme :-))

    OdpovědětVymazat
  4. U nás bylo včera taky rušno, možná až moc...Vyhnal nás déšť, zapálení ohně jsme se nedočkali. Buřty jsme si nakonec doma ugrilovali:-)

    OdpovědětVymazat