úterý 20. dubna 2010

Shakespeare v konzervě

SOUBORNÉ DÍLO WILLIAMA SHAKESPEARA VE 120 MINUTÁCH- je hra Divadla v Dlouhé, které jsem dnes navštívila.
Konzervovaný Shakespeare tak trochu připomíná Járu Cimrmana, stejně jako on je založený na parodické zkratce a výborné zábavě.
  V hlavních rolích hrají jen tři pánové: Jan Vondráček, Martin Matejka a Miroslav Táborský. Hned v úvodu konstatují žertovnou, ale docela výstižnou repliku: „tohle nejsou žádný ústřice, tohle je fast-food“. A je to naprostá pravda – pohybují se na úrovni lepších televizních show, ze které si samozřejmě dělají legraci. Herci se v podstatě vtělili do dealerů divadelní šmíry, kteří divákovi Shakespeara nabízejí na úrovni pokleslé show současné konzumní popkultury. Všechno musí svištět, stačí nakřivo nasazená paruka, aby stihli další rito, neb jde hlavně o prachy. Herci jsou skvělí, takže se můžeme dosytnosti zasmát, protože krom toho je zde plno nápadů, parodie, fantazie a především obrovské a obdivuhodné energie. V závratném tempu se odehraje komentovaný Romeo a Julie s esemeskovým vyznáním ve stylu dnešních pubescentů, z Tita Andronika je krvavá televizní kuchařka, hokejové utkání s královskou korunou místo puku zkondenzuje několik královražedných tragédií. Vrcholem je rapová „story týpka, co měl černý tělo, balil bílý roštěnky a říkal si Othello“. Tam jsou pánově špičkoví. Bonusem pak je Hamlet předvedený v pár minutách i pozpátku. I když se člověk směje a místy mu nad výkony herců padá údivem čelist, nelze si nepoložit otázku, co všechno je třeba udělat, aby se díky všelijakým zjednodušením, zrychlením a „zkondenzováním“ veškerých přesahů nalákali lidé do divadla? Rychlost, povrchnost, nic složitého, to jsou hesla dneška. Nicméně představení mohu směle doporučit. A nad pamětí a schopností rychlé mluvy všech protagonistů opravdu skláním hlavu. Byl to zážitek. My jsme k němu měli ještě jeden hezký bonus. Bylo to vlastně představení pro přispěvovatele a sponzory na konto bariéry, takže šlo o podporu dobré věci. I s malým rautíkem na závěr. Divadlo v Dlouhé se prostě hodně snaží. Doma mám klaunský nos, který jsem si přinesla spolu s hezkým zážitkem a pročištěnou hlavou.

8 komentářů:

  1. Díky za další tip, vypadá zajímavě, třeba se nám někdy poštěstí a vyrazíme...

    OdpovědětVymazat
  2. Viděli jsme- dost dobrýýý! :-)
    V Dlouhé mají neskutečné nápady, je to už několikátou sezonu moje nejoblíbenější scéna. ;-)

    OdpovědětVymazat
  3. Paráda. To bych ráda viděla...žial asi neuvidím.
    Ale pročištěnou hlavu a klaunský nos přeju. :o)

    OdpovědětVymazat
  4. To je skvělé, když má někdo nápady a ještě dokáže pomáhat druhým.Doufám, že se do Dlouhé také někdy dostanu!:o)

    OdpovědětVymazat
  5. Souhlasím s Vlčicí. I Oněgin je bezva

    OdpovědětVymazat
  6. to bych ráda viděla :)

    výborná inspirace, díky

    OdpovědětVymazat
  7. Konecne sa mi podarilo kupit listky, boli sme pred tyzdnom. Divadlo v Dlouhe je jedine divadlo, co pravidelne navstevujem. Vsetci traja boli uzasni!

    OdpovědětVymazat
  8. chtěla bych taky..moc, fakt nemám ským:-(

    OdpovědětVymazat