sobota 24. dubna 2010

Svatý Jiří

Dnes mají vylézat hadi a štíři. Myšleno obrazně, pak už jsou dávno venku. Myšleno reálně, o setkání s nimi dvakrát nestojím:-) Nicméně úsloví je to ustálené a všichni Jiříci jsou s ním určitě za ta léta dokonale sžití. Možná i proto je dnešek veden jako Světový den laboratorních zvířat. Je to sice asi taková úlitba bohům, nevím, jak pomůže pokusné myšce vědomí, že dnes je její světový den, ale alespoň něco. V podstatě jsem si myslela, že těmto praktikám už odzvonilo, ale když jsem jen tak ze zvědavosti vygůglila, co ten den obnáší, zjistila jsem, že jsem se docela mýlila: – citace z webu:
Každý rok za zdmi pokusných laboratoří trpí a zemře miliony zvířat,
V laboratořích na univerzitách a výzkumných centrech po celém světě jsou nevinná zvířata (primáti, psi, kočky, prasata, králíci, morčata, hlodavci, ptáci a další) degradována na subjekt na jedno použití při testování kosmetických výrobků, čistících prostředků pro domácnost, léků nebo slouží jako nástroj i k experimentům, které jsou považovány za sadisticky kruté a nebyly provedeny ve jménu vědy.
Aby bylo celosvětově poukázano na pochybnosti a utrpení, které se odehrává za zdmi pokusných laboratoří, byl organizací National antivivisection society založen Světový den laboratorních zvířat (World Day for Laboratory Animals), známý také pod názvem Světový den pro zvířata v laboratořích (World Day for Animals in Laboratories).Každý rok proto 24. dubna organizace po celém světě pořádají demonstrace, charitativní akce a přednášky, které jsou na pomoc těm, kteří zemřeli a trpěli v pokusných laboratořích……
  Tak to jsem docela překvapená. Zdá se tedy, že den laboratorních zvířat má svůj smysl. Představa, že na Zachariášovi někdo něco testuje, je docela brutální. O kosmetických testech jsem četla takové věci, že mi vstávaly vlasy hrůzou na hlavě. Ani těm hadům bych to neudělala. Nikdy by mě ani nenapadlo si něco takového koupit, ale zjevně jsou tací, kterým to nikterak nevadí. Tak tedy ať dneska s každým Jirkou slaví i ta zvířena:-). Počasí venku také nabádá vylézt jako had z díry a vydat se někam ven. Smutným faktem je, že trochu brzdou může být sobotní úklid, ale kdo by uklízel, když venku je tak hezky? Stromovku máme bohužel díky Blance rozkopanou, Letenské sady také, tak míříme do centra. Pravda, může to vyznít trochu kontraproduktivně, ale dá se očekávat, že všichni normální lidé budou někde venku a centrum bude přístupné poklidným toulkám s foťákem. A my, kavárenské typy, snad nějaké zákoutí najdeme:-)


1 komentář:

  1. Kupuju avon...dušují se, žže je netestovaný...člověk je stejně divnej tvor:-(

    OdpovědětVymazat