úterý 16. dubna 2024

Zahradníku, zavaž mi střevíček...

Nevím, zda dnešní zahradníci čelí takovým výzvám, jako ten z Pyšné princezny. Vzhledem k módě suchých zipů a všudypřítomné korektnosti a genderové rovnosti si myslím, že dnešní zahradníci dostávají úplně jiné úkoly než jen někomu zavazovat tkaničky. 

Osobně bohužel žádného profesionálního zahradníka neznám, i když jsem kdysi dávno mívala jednu tetu zahradnici. Ale to už je tak dávno, že si to někdy pletu s historickými událostmi.

Dnešní zahradníci navíc nejsou jen zahradníci, jak si ho klasicky představujeme. Patří sem určitě i ovocnářství, květinářství, sadovnictví, vázání a aranžování, výroba věnců a plno dalších dovedností a činností. 

Můžete být florista nebo zemědělský dělník. Zelinář či květinář. Ovocnář nebo zahradní designer. Můžete zakládat a udržovat zahrady nebo pečovat o veřejné parky. Mít skleník nebo obří zahradu. Květiny vázat a prodávat. Aranžovat. 

To vše a ještě spousta dalších je skryto pod krásnou profesí zahradník. 

A píši o tom hlavně proto, že ve Stromovce máme asi obzvlášť šikovné zahradníky. Tak krásné květiny a květinové záhony, nápadité a udržované, nejsou asi ve veřejných parcích úplnou samozřejmostí. Stromovka to štěstí má. A my si to náležitě užíváme. 

Je to opravdu zahradnický ráj. 

Navíc mě v závěru napadlo, že vlastně nějaké zahradníky, floristy znám. Jednu rodinu, která se stará o květinářství na Miladě Horákové. Tam chodíme rádi a často, Tobiáš si často návštěvu i vynutí. Mají tady totiž rádi jak květiny, tak i pejsky.

A pak floristu Hrušku. Dokonce jsme loni byli na květinové dražbě, kde jsem viděla jak profesionály, tak i šikovné děti ze zahradnické školy v Litomyšli. Zahradníci určitě budoucnost mají.

 Zážitek to byl. 

Ale dneska je to hlavně o zahradnících ze Stromovky. Dělají nám ji krásnou a krásnější. Aniž by museli někomu zavazovat střevíčky:-)



















3 komentáře:

  1. Krásné to tam máte. Stačí projít kolem a hned je člověku veseleji.

    OdpovědětVymazat
  2. Jitko, možná tomu nebudete věřit, ale mým snem je právě stát se zahradnicí! Bohužel jsem zaspala tak 20let a teď už jsem na tuto profesi stará. :-o
    Jak mi bylo velmi důrazně řečeno mladými floristkami! Takže momentálně pracuji v knihovně a starám se tam i o malinkou zahrádku. :-)
    Jinak to máte ve Stromovce krásné!

    OdpovědětVymazat
  3. Ilono, děkuji. Na mladé floristky bych tak úplně nedala, některé ( a nejen floristky) si pletou sebevědomí s hloupostí. Ale práce v knihovně je stejně krásná jako v zahradnictví, je to také pěstování krásy. Přeji samé krásné výpěstky. A hezké dny.

    OdpovědětVymazat