čtvrtek 11. dubna 2024

Izabela

 Dneska slaví svátek Izabela. 

Moc jich neznám, respektive žádnou. Ale z nějakého důvodu mi ten dnešek přijde zajímavý, tak mě zaujala i Izabela. Jak už jsem uvedla, osobně moc Izabel ani Isabel neznám, vlastně žádnou. Ani žádnou neučím, dneska je v oblibě převaha jiných jmen.  

Není ani žádná výjimečná nebo známá Izabela v našich dějinách. 

Určitě je zajímavá a slavná Isabella Rosellini, svého času velký sex symbol filmového plána. I Smrt jí slušela:-).

Ale nejvíc mi to dnešní Izabela a její svátek evokují Izabelu Kastilskou, tedy oblíbený výlet do historie. I když ona je správně Isabela. V dubnu má také výročí narození, byť nijak kulaté, tak proč ji u příležitosti jejích neexistujících jmenin nezmínit. Třeba proto, že se dokázala výrazně prosadit v mužském světě, což není samozřejmé ani dneska, byť pořád mluvíme o rovných šancích. Nebo proto, že dokázala skloubit práci i rodinu, což dneska mnohým vůbec nejde, jak jsme slyšeli kupříkladu na Českých lvech v projevu o stárnoucích vaječnících. Hodně i proto, že sjednotila Španělsko, které mám ráda. Horší to už bylo s její tolerancí vůči odlišnostem, k Židům a muslimům se tedy nechovala pěkně. Zajímalo by mě, zda to byl jen odraz doby či zda by si podobné myšlení zachovala i dneska? Jak moc nás formuje doba, ve které žijeme? Isabela by byla zajímavé téma k diskusi o tomto fenoménu.

Další bod její povahy je o dobrodružství. Asi ho trochu měla v krvi, když dokázala vyslyšet a podporovat Kolumba. Takže to otvírá otázku, zda by dneska třeba byla mecenáška nebo dokonce sama něco objevovala? 

Pro nás je asi nejzajímavější z toho důvodu, že její vnuk se v roce 1526 stal českým králem a jako Ferdinand I. Habsburský zahájil dobu nazývanou Habsburkové na českém trůně. Všechno prostě souvisí se vším. 

A největší zajímavost, alespoň pro mě, je ta, že je stále v jednání její svatořečení, ba v poslední době se zdá být prý velmi aktuální. 

Takže je úplně dobře možné, že nakonec bude svatá Isabela Kastilská. Úplně si tedy nejsem jistá, zda všechny její skutky potvrzují ideu svaté ženy, ale to není v mé kompetenci hodnotit. Mně jen přijde jako zajímavá postava. Zajímavá Izabela. Dělá dnešek zajímavým.






Žádné komentáře:

Okomentovat