pondělí 15. dubna 2024

Dopravní značky

 Nedávno jsem četla, že u nás existuje (krom všech dalších smogů) značkový smog. A nejde o žádný snobismus, jakože někde máme lepší smog než jinde, jde o nepřiměřené množství značek, kterými je veřejný prostor zaplevelený natolik, že mnohdy nevíme, která z nich je zrovna v platnosti. 

Stejně tak, rychle je všechny přečíst a zorientovat se v nich, to také není úplně jednoduché. Logicky to vede k otupění pozornosti, že někdy někde značky prostě přestanete vnímat. Nebo k nim nemáte žádný respekt, dodržovat je prostě nebudete. Nebo si z nich vybíráte jen ty, které se vám zrovna hodí?

Nevím. K úvaze mě vede současná situace v Praze 7, kde (jako vždy uvážlivě.-)), zavřeli hlavní dopravní tepnu, čímž zašpuntovali podstatnou část této čtvrti. A občane, poraď si s tím. 

Občan si poradil tak, že vnikl do obytné zóny, kterou začal projíždět, aby se dostal zpět na hlavní trasu. Zdálo se to asi rychlejší než objížďka. 

Asi bych to nevnímala jako stěžejní problém, kdyby ovšem oni projíždějící řidiči neprolétali naší obytnou zónou rychlostí blesku. V převážně jednosměrných ulicích najednou svištěla auta závodním tempem. V obousměrných ulicích, kde se ale dvě auta míjejí jen velmi opatrně a těžce, se nedalo projít, natož projet. Nebezpečné se stávaly vlastně i chodníky, o přechodech pro chodce ani nemluvě. 

 Když začala být situace neúnosná, patrně na žádost někoho z místních obyvatel, byla na kraji obytné zóny umístěna zákazová značka. Zákaz vjezdu / vyjma rezidentů/.

 A tím se dostávám k meritu svého značkového zamyšlení. Zákaz nikdo nedodržoval. Nerespektoval. Buď ji v záplavu značkového smogu ani nezachytil. 

Nebo mu byla ukradená. 

To spíš. Protože dodržovat nebo si vnímat nějakých značek je asi určitý nadstandard. Možná se tak dá i vysvětlit ty lidi, co jezdí na dálnici v protisměru? Nečtou značky?

Nebo je značek fakt opravdu strašně moc. 

A nebo na ně kašleme. Je to takový národní sport. Jako kašlou úřady na lidi, což ono totální dlouhodobé uzavření dopravní tepny vlastně je, stejně tak asi kašlou lidi na úřady. Nebo alespoň na značky. 




Žádné komentáře:

Okomentovat