pondělí 8. dubna 2024

Den vzdělanosti

 V diskusi o důležitých svátcích by mohl dostat prostor kupříkladu sedmý duben, tedy den, kdy došlo k založení univerzity v Praze. Je to první univerzita na sever od Alp a svého času měla po vzoru Sorbonny čtyři základní fakulty. 

Možná v Praze její význam přeceňujeme, mnozí aktivní studující dokonce tvrdí, že roky žije už jen z podstaty, že kupříkladu Masarykova univerzita v Brně je mnohem flexibilnější a pokrokovější...?

To nemohu posoudit, ani to nechci nijak srovnávat. 

Spíše chci připomenout fakt, že datum založení pražského vysokého učení je dnes označován jako Den vzdělanosti. A klidně by to mohl být i státní svátek. 

Je to ale jen významný den, jak praví kalendář. 

V podstatě není divu, vzdělání je u nás navzdory hlasitým politickým a mediálním proklamacím víc za Popelku než za princeznu, takže můžeme být vlastně rádi za významný den. 

Obecně, respektive statisticky, vzdělanost u nás rapidně roste. Maturitu chce mít každý 

a skoro každý ji také má, stejně jako vysokou školu. Často se sice za vysokoškolské vzdělání bere i bakalářský titul, ale ve své podstatě je to asi jedno, protože skutečně vzdělaných lidí je asi v reálu, navzdory statistikám, poměrně málo. 

A těch moudrých pak bude určitě ještě méně. 

    Všeobecná vzdělanost a přehled už není žádoucí. Alespoň se to tak tvrdí. 

Pravda, dát na to, co se tvrdí, není moc správné. Protože se kupříkladu také tvrdí, že se nečte, což asi není úplně pravda. Není to tu zjevně žádná čtenářská epidemie, ale určitá drobná čtecí nákaza tady pořád funguje. 

  Tvrdí se kupříkladu i to, že by se měl zkracovat čas, který děti stráví ve škole. Když ale kouknu na rozvrhy mnoha studentů, kteří jsou ve škole od nevidím do nevidím, řekla bych, že i toto je mylné tvrzení. 

 Mnohde je dokonce kvalita běžně nahrazována kvantitou. Čím déle tím lépe. Zda to vede k větší vzdělanosti lze jen těžko usuzovat, ale ...

Co nám tedy Den vzdělanosti dává, když pojem vzdělání jako takové je dnes docela devalvován? Navíc se hodně spoléhá na umělou inteligenci, tak kdoví, jak to s tou klasickou vzdělaností bude?

  Asi nám dává připomenutí, že Karel blahé paměti na vzdělávání myslel a dbal. 

Tudíž by si z něho šlo brát příklad. 

  Připomíná nám, že všichni mají právo na vzdělání. 

Někdy mám sice skeptický pocit, že toto právo si dnes mnozí vykládají tak, že mají právo na papír o vzdělání. Jako by se obloukem vracela doba, kdy hlavní je mít "bumážku", dnes tedy "certifikát." Ta omáčka okolo, obecně zvaná vzdělání, už tolik zajímavá nebývá.

 Nu, ale připomenout si toto právo určitě můžeme. 

Dále nám asi Den vzdělanosti chce připomenout, že dokud se člověk učí, tak nezakrní. Ba, možná ani tolik nezestárne, protože má pořád otevřenou a zvídavou mysl. 

Možná upozorňuje i na to, že škola je pořád nějakým způsobem základ života, byť si to mnozí nechtějí připustit. 

Určitě ale akcentuje nějakou kontinuitu, tradici. Neustálé poznávání. Objevování. Moje oblíbené aha efekty:-). 

Takže nedávno Komenský, dnes Den vzdělanosti. Orbis pictus v reálu. 

Jak vnímáte Den vzdělanosti vy? Je pro vás něčím důležitý či zajímavý? 

   Já jsem na závěr objevila jednu nečekanou a vlastně i neobvyklou zajímavost. Koukla jsem na wikipedii, co tam o KU píší. A zaujal mě seznam významných absolventů. Vyjma Milady Horákové a Milady Součkové samí slavní absolventi rodu mužského. Na další, asi třetí čtení, jsem pak objevila ještě česko-americkou lékařku jménem Gerty Coriová-!!

Jinak jen muži. 

To jako fakt? ???

Zjevně tedy vzdělání vnímáme jako významné  jen pro muže? Či se pyšníme slavnými absolventy, kteří hýbou světem, zatímco absolventek si nevážíme........?

Nebo nevím, jak tomu mám dneska rozumět. Ale je to moje zajímavost, aha efekt, objevený s pátráním po významu Dne vzdělanosti. 

Takové nechtěné vedlejší příznaky:-).

Tak znovu, jak to máte Vy?






Žádné komentáře:

Okomentovat