středa 24. dubna 2024

Hadi a štíři

 Dneska vylézají. Možná už dávno vylezli, pokud se tedy řídí počasím. 

A teď pěkně cvakají zuby, protože je pořádná kosa.  

I když vlastně hadi moc zubů na cvakání asi nemají, snad jen ty jedové. A štíři asi taky budou převážně bezzubí. Tedy ti zvířecí.

 Lidští hadi a štíři mohou pěkně cvakat. Někteří dokonce i těmi jedovými, respektive u lidí spíš jedovatými. 

Možná proto se v dubnu rodili diktátoři, tedy hadi a štíři.  

Je to taková náhodně zajímavá číselná hříčka, že se dvacátého dubna narodil německý tyran a dvaadvacátého ten ruský. Tedy Hitler s Leninem. Vždycky mi to přišlo zvláštní, že takoví dva mizerové mají dost podobné číslo v datu narození. A kdyby se mezi ně nevtěsnala anglická královna, už by tu byla konspirace, že v tento dubnový čas opravdu lezou ven ti nejhnusnější štíři tohoto ideologického typu. Ostatně ani Napoleon III., který se rovněž narodil dvacátého dubna, nebyl žádný dobrák od kosti. Ovšem k o osmdesát let mladšímu Hitlerovi měl hodně daleko. 

Je to celkem zvláštní úvaha, která mě v souvislosti s hady a štíry leze do hlavy. Navíc nemá žádnou pointu, jen taková číselně slovní hříčka pro dnešní den. 

Možná proto, že svatý Jiří by měl s podobnými démony bojovat a zničit je. Jak nám ale historie ukazuje, mnohdy se mu to moc nedařilo. 

V našich zeměpisných podmínkách střední Evropy je navíc poražen svatým Vojtěchem. Ve většině zemí se totiž jeho jméno připomíná 23. dubna. U nás ale musel ustoupit slavnějšímu světci, Vojtěchovi. Na Slovensku tedy tady. A pak ještě v Polsku, kde ho uctívají snad ještě víc než u nás. Máme tedy dva slavné světce za sebou,

Tak zůstaneme u klasického dnešního, že na svatého Jiří vylézají hadi a štíři... A slaví skauti, protože dnešek je také dnem skautů. Potkáte dnes mnoho chlapců a dívek se šátkem na krku. Den plný inspirace....










Žádné komentáře:

Okomentovat