sobota 24. prosince 2011

Vánoční vůně

Člověk nemusí být dítě, a přesto má Štědrý den rád. 
Trochu ano:-). 
Nebo má alespoň ten pocit.
 Mně tento den evokuje víc vůně než dárky. Většinou byt zaplní typicky vánoční vůně, kterou nevyloudíte, ani když vánoční jídla vaříte uprostřed léta či na podzimJ. To je vůně jen pro ten dnešní den. Naše domácí aroma je kombinací zvláštní polévky- ani rybí ani bramboračky, prostě takový pel melJ, vánočního kuby, kterého sice jím jenom já, ale vaříme ho jako pro celý regimentJ, kapra na mnohý způsob, protože každý ho má rád jinakJ a samozřejmě bramborového salátu. Do toho rozhazujeme po sporáku před léty zakoupenou purpuru a já tajně zapálím františka, protože všem ostatním jeho vůně vadíJ. Svou troškou do mlýna přispějí i takřka permanentně hořící svíčky, vanilkové rohlíčky a nějaký svařovaný alkohol.Kus práce odvede i u nás hodně vytížená aromalampa a ve velkém připravovaná káva. Do toho sem tam něco chytne, většinou přesušený adventní věnec, který sice bývá  bezpečně zajištěný, takže žádný požár nezpůsobí (zatímJ), ale než ho někdo uhasí, poměr vůní v bytě se radikálně změníJ. Je to prostě směsice vůní typická jen pro ten dnešní den, Štědrý denJ.

 I pro to ho mám pořád ještě rádaJ.

6 komentářů:

  1. U nás taky františek nikomu nevoní, ale já ho mám moc ráda!

    OdpovědětVymazat
  2. Já se hlásím k odpůrcům františka, já se u něho dusím:-)
    Jitko, přeji Vám krásné a pohodové svátky!

    OdpovědětVymazat
  3. Ali a Moniko, i Vám krásné a pohodové svátky:-)S františkem i bez:-)

    OdpovědětVymazat
  4. Jen pro ten dnešní den..., aneb
    Vánoce, Vánoce přicházejí! Jak zpívají populární písničky:-D Prosím, hlavně NEVYHOŘTE!!! (Ve všech smyslech tohoto slova)

    OdpovědětVymazat
  5. Přidávám se k vánočnímu přání s vůní františka (ano, i u nás všichni začnou hned větrat, sotva ho zapálím :-)) a do Nového roku, kromě zdraví, štěstí, spokojenosti a pohody, přeji i hodně dalších literárních úspěchů. Mimochodem, Ježíšek mi, doufám,přinese Vaši Třídní knížku :-)
    HanaF
    Děkuji za Váš komentář na mém blogu.

    OdpovědětVymazat
  6. U nás tedy purpura nevoní, už nám došly zásoby :), ale rád si vždy poslechnu onu písničku pánů Suchého a Šlitra.

    přeji lásku, pohodu
    dárky ku radosti
    zazpívanou koledu
    v krku žádné kosti

    OdpovědětVymazat