neděle 18. prosince 2011

Vánoční pošta

Miluji vánoční pohledy, samozřejmě ty reálné, co vydoluji z poštovní schránky. Sama také posílám, už zítra běžím na poštuJ. A úplně mi nahrálo včerejší výročí, které připomnělo narození Josefa Lady. Jeho pohledy jako vánoční mám totiž nejraději. Podle mě nejenže dokážou vystihnout vánoční atmosféru a pohodu, byť třeba obrázek ponocného dnešním dětem rozhodně nic neříká. Jenže ony zase neposílají pohledyJ, mají e-cardJ,takže my staříci si můžeme libovat ve starých Ladových pohlednicích. Ráda je zpestřuji i vánoční známkou, což se mnohdy ukazuje jako problém, neb je jich poměrně velký nedostatek. Většinou na mě poštovní úřednice zpoza polostaženého okénka nechápavě zírají, cože si to vymýšlím, a standardně mi nabídnou Klause nebo nějaké kytky. Pak samozřejmě volím květinovou verziJ, ač nechápu, proč je takový problém mít k dispozici poštovní známky s vánoční tematikou. Letos se mi ale překvapivě  zadařilo - sice asi na osmý pokus, ale to je ve finále jedno - a tak pohlednice odcházejí oblepeny malým Ježíškem v kolíbceJ.  Na Ladových obrázcích je kromě pohody a nostalgie i jistota, že neposíláte pohled s gramatickou chybou. Většina předtištěných pohlednic se totiž pyšní textem :
                   Hezké vánoce a šťastný Nový rokL
No, to mi vyskakuje červená propiska v kapseJ. Stejně jako když čtu Reflex, který jako prestižní časopis soustavně píše vánoce s malým v. Asi v redakci nemají finance na pravidla českého pravopisu.
 Ale to jsem odbočila od pohlednic, které čekají na svoje odeslání. K mým Vánocům prostě Lada patří a moc mě těší, že letos i s vánoční známkou. Takže:
                     Hezké Vánoce a šťastný nový rokJ

6 komentářů:

  1. Vzpomínám na to, jak babičce chodilo hodně "lístků". Říkala tak pohledům. Já včera poslala dvě přání do ciziny, tři po Česku. A naštěstí bez chyb. :-) Kupovala jsem v knihkupectví.

    OdpovědětVymazat
  2. mám stejnou "úchylku". Můj muž mi říká, že sponzoruju Českou Poštu :D

    OdpovědětVymazat
  3. Jejda, dámy, tolik podobností:-) I moje babička posílala "lístky". I mně se doma smějí, že sponzoruji Poštu. Tak se těšme, kolik vánočních "lístků" dorazí i nám:-) Hezkou neděli

    OdpovědětVymazat
  4. Já také a at´mi zkusí v tom někdo zabránit, nebo sáhnout na pana Ladu ,díky Bohu, mám celé album jeho pohlednic,zbírám je od dětství chichi

    OdpovědětVymazat
  5. Mám taky mnohé Ladových pohledů doma

    OdpovědětVymazat
  6. Jejda, teprve dnes jsem objevil tento článeček.
    Bohužel musím říci, že i my jsme omezili rozesílání vánočních pohledů. Ono vás omrzí "investovat" do někoho, kdo vám nedá to samé. A tím nemyslím jen ty peníze za známku a pohled, ale i pouhou vzpomínku na vás.
    A chyby na pohledech, v novinách, v teletextu? Bohužel hloupne celý národ. Starší už zapomínají a mladí se ani nesnaží naučit. Proč by v redakcích měli být výjimky (tady taky vždy přemýšlím, jestli výjimka či vyjímka :)). Nebo je autor pohlednice škodolibý a přeje štěstí jen ten jeden den. :)

    OdpovědětVymazat