pondělí 19. prosince 2011

Tichá noc

Už hezkých pár let se potýkám s otázkou, zda Vánoce považovat za přínos či ztrátu. Je to asi trochu sporné, možná, sportovní terminologií řečeno, je to nerozhodně. Počítáme-li nákupní šílenství, festival obžerství a soustavný atak na ty, co jsou zrovna osamělí nebo trpí nemocí či odchodem blízkých, je to rozhodně ztráta. Všeho. Peněz, dietních návyků i vlastního sebevědomí.
Bereme-li do úvahy fakt, že jde o dobu, kdy konečně trochu zpomalíme, sejdeme se, zjihneme, společně se radujeme a konečně se začínají prodlužovat dny, jde bezesporu o přínosJ. Velký!
Také na to můžeme jít oklikou a položit si otázku, zda nám Vánoce přinášejí radost nebo spíše otravnou povinnost.  Nejkrásnější jsou Vánoce s malými dětmi, o tom žádná. Jenomže děti vyrostou a Vánoce pořád existují. Co teď s nimi? Je to přínos nebo ztráta?   Nelze zobecňovat. Znám dospělé, kteří se koncem prosince nadšeně mění v malé děcko a jejich radost z vánoční atmosféry je až nakažlivá. Jiní zase tak ostentativně dávají najevo odpor k jakýmkoliv náznakům vánoční nostalgie, že přiznat, že si doma pouštíte Tichou noc, znamená vyloudit tolik pohrdavý pohled v jejich očích, že by od vás pes kůrku nevzalJ.
Někteří prchají do hor, jiní do teplých krajin (to je tedy z mého zimomřivého úhlu pohled mnohem lepší varianta, ale ještě nikdy ve svém dlouhém životě jsem neslavila Vánoce v plavkách na pláži. Zjevně je tedy do budoucna ještě co zlepšovatJ)
Řeklo by se, že jde jen o tři dny, respektive jeden týden, což je z pohledu celého roku takřka zanedbatelné. Avšak realita mluví o opaku. Jde o dny, které jsou zátěžovým testem všeho, našimi peněženkami počínaje přes televizní pohádkové (a reklamní) vysílání až k rodinné či partnerské soudržnosti.  A příprava začíná už začátkem podzimu, přičemž mnozí se na vánoční finále chystají celý rok. Recesisté si pro velký úspěch připraví vánoční oslavy i v červenciJ.
Zkrátka, Vánoce jsou nevyčerpatelné téma,a i když mnozí v duchu pořád sní o Vánocích bílých, jak je (údajněJ) známe z dětství, vztah k nim si buduje každý sám. Jen toho mediálního humbuku kolem by mohlo být méně, aby Vánoce mohly dostát svému duchovnímu rozměru a staly se přínosem v každém slova smysluJ

3 komentáře:

  1. Hezký večer,já se hlásím k těm štastným ,kteří 4týdny před Vánočními svátky,tedy v době adventu se stávají dětmi,pocit těšení cítím někde v srdcii v i v bříšku chichichi!!!!!Přeji ze srdce Vánoce požehnané zdravím a štěstím,Daja

    OdpovědětVymazat
  2. To samé viz Daja, nechám čas plynout jak jindy. Co mám to mám, co nestíhám..nestíhám. Dárky kupuji zásadně přes net..do obchodů nelezu, reklamní letáky letí do bedny na papír jako obvykle :)..zapalím si svíčky, františka.. a Tichou noc :)

    OdpovědětVymazat
  3. Možná je to v nás....umět se zastavit

    OdpovědětVymazat