úterý 22. listopadu 2011

Příběhy bezpráví

Příběhy bezpráví jsou zajímavý projekt Člověka v tísni, který tímto způsobem chce dětem přiblížit osudy těch, kteří totalitní praktiky pocítili na vlastní kůži. Již několikrát jsme díky tomu zažili besedu se zajímavými lidmi, proto jsme se inspirovali. Čeká nás projektový týden, ve kterém bychom rádi  sami natočili a zpracovali příběh člověka, který se postavil totalitním režimům, a díky tomu se jeho život ubíral jiným směrem, než si původně naplánoval. JENŽE. Nechci mediálně známého člověka, směřujeme to spíš k myšlence, že takoví lidé žijí i mezi námi, co je vyhodili z práce, nemohli studovat či byli dokonce vězněni. Někteří emigrovali, jiní se postavili vlastním způsobem, vlastní formou odboje.
 A tady se objevil první kámen úrazu, nemáme - zatím- člověka, který by byl ochoten se s námi- respektive s mými studenty- sejít a o svém životě na jejich kameru vyprávět. A tak mě napadla spřátelená blogová komunita:-) - neznáte, prosím, někoho, kdo by do toho šel? Člověka se zajímavým osudem z doby totalitní, který je ochoten a schopen o svých zážitcích povyprávět dnešní mládeži? V Praze přijedeme kamkoliv, v případě větší vzdálenosti záleží na dohodě. Pokud ano, budu ráda za kontakt. A pokud ne, nevadí, budeme hledat dál.:-)

2 komentáře:

  1. Co se zkusit obrátit na Českou asociaci orální historie nebo iniciativu Političní vězni.cz (www.politictivezni.cz)? Já o nich vím díky tomu, že v roce 2009 vydali publikaci "Českoslovenští poltičtí vězni - životní příběhy" (ISBN 978-80-254-5825-9). Jsou v ní vyprávění právě obyčejných lidí, žádných celebrit. Myslím, že by oni mohli poradit, na koho se obrátit - když s těmi lidmi již rozhovory dělali.

    OdpovědětVymazat