sobota 19. listopadu 2011

Předběhl mě:-)!

Aneb kdo zaváhá….. Ta česká přísloví to umí vystihnout velmi trefně. Již léta mluvím o přání napsat román o Přemyslu Otakaru I. Respektive, on již léta napsaný jeJ a leží u pana nakladatele. Ten se ovšem brání zuby nehty, je prý příliš dlouhý a historie se dnes nečte. A tak čekám, přemlouvám a doufám. A pak jednoho podzimně smogového odpoledne zajdu do knihkupectví, kde se tyčí novinka Vlastimila Vondrušky Velký král! Příběh Přemysla Otakara I. Skoro se mi zastavilo srdce. Nu, váhat se nevyplácíJ.  A aby toho nebylo málo, tento román o šesti stech stranách je prvním dílem rozsáhlé Přemyslovské epopeje. Takže je naprosto jasné, že kdo chvíli stál, už stojí opodálJ.
Pana Vondrušku mám ráda, baví mě jeho knihy, tudíž jsem si jeho Přemysla samozřejmě koupila. Zajímá mě, jak na jeho osud nahlíží on, jak spletl ty jeho příběhy dohromady. Je pak zajímavé vidět postavy, se kterými jsem si pohrávala já, jak jednají úplně jinak, aby pak výsledek jejich činů byl tentýžJ Je mi trochu líto, že tím je můj Přemysl asi už definitivně odsouzen k životu v šuplíku, protože když ho pan nakladatel nevydal dřív, teď by to byla nakladatelská sebevraždaJ. Leda by se někdy v budoucnu tito dva Přemyslové utkali na pomyslném rytířském kolbišti, jeden viděný mužským úhlem vidění, druhý z pohledu ženy. Přát si ovšem může člověk cokoli, že? JJ
Ale pan Vondruška to napsal hezky, zajímavě a čtivě, alespoň mně se to líbí. A tak se, docela dost, těším i na druhý díl. A já osobně místo Přemysla vybíhám na školní tramvajJ, respektive Třídní knížku do tramvaje.  Už brzy. Tam mě snad nikdo nepředběhneJ

8 komentářů:

  1. je to škoda..
    zas si říkám, že člověk nidky neví z čeho tloustne..

    Ježíšek se mě na knížky už ptal, tak si tuto přidám na seznam ( i když daleko raději bych byla, kdyby byla od Vás :)

    OdpovědětVymazat
  2. Protože jsem si přečetla Vaší knihu, Odnikud-nikam, vím, že spisovatelská dráha je nakročena! Kniha se mi líbila. Vím, že jste teď zaskočena. Nevím, jak Vás utěšit,co kdyby jsem Vám nabídla námět na jinou knihu? Sice nejsem Přemyslovna, ale můj životopis by třeba byl taky na 600 stran i více:-)řeji hezký w.e. s Přemyslem.
    P.S.
    ukázala jste, že jste férová hráčka a uznala kvality knihy, o námětu, který jste nosila, tak dlouho v hlavě a napsl o tom někdo jiný!!!

    OdpovědětVymazat
  3. Dámy, děkuji za laskavé komentáře, potěšily mě. A námět na knihu beru, námětů není nikdy dost a ráda přijmu zajímavý příběh. Bude mi potěšením.

    OdpovědětVymazat
  4. Tenhle Váš článek se mi opravdu líbí. Také mám ráda Vonrušku, navíc ten váš nadhled je vskutku pohlazení po duši...
    A co vymyslet nějaký způsob, jak tenhle Váš román pustit do světa, aniž by na tom vydavatel tratil a čtenářstvo bylo ochuzeno, protože nemůže k Vám do šuplíku? Třeba na blogu jako román na pokračování?;-)

    OdpovědětVymazat
  5. Děkuji za milá slova i za nápad, blogoromán stojí za přemýšlení. Děkuji:-)

    OdpovědětVymazat
  6. A co Ludmila Vankova ? Tiez mala trilogiu o PO I., pokial si spominam. Kazdopadne snad sa este Vasu knihu podari vydat. Pisat do suplika asi neprinasa velku radost.

    OdpovědětVymazat
  7. Naopak, použila bych již vydanou knihu jako páku na nakladatele - jak je vidět, Přemyslovci začínají být žádaným artiklem, je třeba naskočit na vlnu a vydávat, než zájem opadne :-) vlastně by bylo možné vnímat páně Vondruškův román jako svého druhu reklamu na Váš :-) žertuji, ale jen napůl, zájemci o téma jistě koupí i jiný úhel pohledu na Přemysla Otakara I. - zvlášť když je chudák docela často ve stínu svého vnuka. Markéta K.

    OdpovědětVymazat
  8. Jéje, tak to je škoda...Ale na Vašem místě bych neházela flintu do žita. Spousta lidí si kupuje stále stejný žándr, vybírá témata, jaká ho zajímají a tohle si myslím je hodně dobrý námět. Na vašem místě bych trochu počkala a vyrazila do boje:-)

    OdpovědětVymazat