úterý 29. listopadu 2011

Canisterapie

Canisterapie je dispciplína, kterou obdivuji a ctím. Asi na tom má velký podíl Zachariáš z Hradce, tedy můj divoký a nezvladatelný jezevčík, který mě, v oblasti pejskařů naprostou tabula rasu, nenásilně (někdy tedy i  trochu násilně:-) uvedl do psího světa, a již deset let tedy vím, že být pejskař znamená být někdo jiný:-). V pozitivním slova smyslu, samozřejmě. Tím pádem jsem se celkem intenzivně začala zajímat i o jiné psí aktivity, než jen výchovu Zachariáše:-), který se stejně vychovat nedá. Spíš vychovává on mě. :-) Ovšem zaujali mě vodící psi, snad i proto, že moje oblíbená teta se kdysi potýkala se slepotou, a takový pejsek by jí tehdy určitě hodně pomohl. Pomocné tlapky proto nejen obdivuji, ale i v rámci svých možnosti sponzoruji. No, to je silné slovo, spíš, když to jde, tak jim přispěji:-). A canisterapie je další obor, před kterým smekám. Dnes jsem  dokonce mohla smeknout nejen obrazně, ale i fyzicky. Dorazili totiž k nám do školy. V rámci projektového týdne, který je zaštítěn tématem o mezilidských vztazích a vzájemné empatii a pomoci, přijela organizace Helppes.
Dvě trenérky s sebou přivedly dvě psí dámy- Ditu a Nanynku. A vyprávěly o své práci a činnosti, kterou tito psí terapeuti vykonávají. Musím říc, že mě nadchly. Díta a Nanynka samozřejmě víc:-) ( doufám, že se tím nikoho nedotknu:-)), ale byl to pro mě, jako pro milovníka psů, velký zážitek. Předpokládám, že i pro děti, a díky canisterapii jsem nabitá energíí a elánem. Dita mě nabila:-)







6 komentářů:

  1. Tak to Vám věřím,obdivuji takové pejsky ,kteří mají s námi lidmi tolik trpělivosti a rozdávají moře lásky...máme se co učit at se na mě někdo zlobí nebo ne, Daja

    OdpovědětVymazat
  2. I já ty psy a jejich "vychovatele" obdivuji...vzhledem k tomu, že vím, co obnáší třeba autismus a přesto to ti psi zvládnou... Hezké fotky.

    OdpovědětVymazat
  3. Ne nadarmo se říká,že "pes je nejlepší přítel člověka"!

    OdpovědětVymazat
  4. Je opravdu úžasné, co tito pomocníci dokáží. Mám pocit, že všichni pejsci jsou "léčiví" prostě tím, že jsou.

    OdpovědětVymazat
  5. Canispejsky obdivuju pro jejich trpělivost a poslušnost. Občas žasnu, co všechno vydrží na různých předváděcích akcích-zejména od dětí. Jinak známe spoustu lidí, pro něž jsou nepostradatelnými pomocníky- opravdu to funguje :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Náš první pes byl z plemene, které se k těmto účelům používá. Jen byl vyjímka potvrzující pravidlo a pokud by byl veden třeba jako slepecký, měl by opravdu velkou spotřebu slepců - takhle jsme černě vtipkovali, když nám někdo říkal, že máme klidné a vyrovnané zvíře.
    Současná fena je opak. Je to miláček a myslím, že alespoň na mne léčivé účinky má. Nebo mne soužití s ní posunuje někam dál ( si myslím já). Canisterapeutické psi obdivuju. Myslím, že děvče, které leží na zemi je dokonce od nás. Děkuji za koment u mne, máte tam odpověď. Iva

    OdpovědětVymazat