úterý 8. listopadu 2011

Říjen v listopadu

 Tento týden má na svém startu dvě historická data, obě už zmizelá v propadlišti dějin. Pondělní nechvalně známé výročí má naše generace spojené s lampionovými průvody a lehkým chaosem, že se říjen slaví v listopadu. Ale Rusové mají vždycky všechno jinak a tak si i na jejich kalendářové záměny všichni zvykli. Horší to už bylo s důsledky oné revoluceL.
Úterní výročí my už tak fatálně nevnímáme, ale tehdejší lidé by asi byli jiného názoru. Dvouhodinová šarvátka na Bílé hoře nedaleko Prahy nakonec – asi pro obyvatelstvo nečekaně- přerostla až do třicetileté války. Vzhledem k tomu, že třicet let byla tehdy průměrná délka života, měli někteří opravdu veselý životJ Asi podobně, jako my po VŘSR.  Nicméně obě data patří do dušičkového listopadu a mně vždycky v ony dny naskakují. Možná, profesionální deformace. Možná také proto, že řada mých blízkých slaví v tyto dny narozeniny, tudíž tato dvě data poměrně intenzivně reflektuji. Proto všem svým oslavencům blahopřeji a slavit můžeme klidně i s lampionem. Dneska už je všechno jinakJJ
Mám ráda i Zhasněte lampiony....:-)

3 komentáře:

  1. Listopad je nápor, nejen svým počasím na psy.,
    ale u nás i předvánoční generálkou, pro peněženku. Je to tu samá "narozenina"!A lampionky na VŘSR nahradily vydlabané dýně(kapitalizace).
    Proč by jsme si nepřiťukli, na zdraví všem oslavencům! (Myslím že v poslední době platí více, než kdy jindy, využít každé drobnosti k oslavám...)

    OdpovědětVymazat
  2. Tož na zdraví:-) My hodně narozeninovali v říjnu, ale listopad mu značně sekunduje. Ale souhlasím, že je třeba využívat každé malé radosti. přeji Vm jich co nejvíce:-)

    OdpovědětVymazat
  3. Taky pamatuji lampiony :-) Dnes si raději pouštíme na Silvestra lampiony štěstí... Jinak díky za zprávu na mém blogu, pochvala od spisovatelky potěší. Budu se muset pohlédnout po Vaší knize, je běžně v prodeji? Hezký večer přeji.

    OdpovědětVymazat