úterý 6. dubna 2010

Maturitní písemky

  Tak pomalu začíná jít do tuhého. Čas plesů a radovánek skončil a nastává období zkoušek z dospělosti. Alespoň u nás ve škole. Dnes byla na pořadu dne čeština. Je to ještě postaru, takže klasická slohová práce na čtyři hodiny. Osnova, koncept, čistopis. Pamatujeme i z našich dob, i když za nás byla taková socialistická obdoba státní maturity. Témata se vyhlašovala rozhlasem a byla skutečně ve všech školách stejná. Vybavuji si, že na náš maturitní rok připadlo nějaké výročí Marie Majerové a všichni na beton počítali, že bude v písemkách. Dnes už zase maturanti o Marii Majerové nemají ani páru. To ale nechci rozebírat, my se jí tehdy báli a ona nebyla. Anebo možná byla, ale už si to nepamatuji. Přeci jen už je to nějaký pátek za námi. Utkvělo mi v hlavě jen moje téma, vybrala jsem si úvahu na téma lhostejnosti kolem nás a v nás. Co jsem psala, už samozřejmě nevím, ale se známkou jsem nakonec byla víc než spokojená. Doufám, že stejně spokojení budou i moji maturanti, i když mě hned ráno trochu nadzvedli. A nebyly to dozvuky pomlázky. Donutila jsem je k slavnostnějšímu oblečení, v tom jsem stará škola. Nesnáším, když někdo přijde k důležité zkoušce ve vytahaném svetru anebo ošoupaných džínsech. Koukali na mě jak zjara, jako bych po nich chtěla nějakou morbidní zvrácenost. No, a ráno se samozřejmě některé dámy přihnaly, jako by šly na hřiště. Na můj nevěřícný dotaz, co že to mají na sobě, se mi dostalo odpovědi, že zapomněly! Maturita je v podstatě jejich první zásadní životní zkouška a ony zapomněly! Nerozumím tomu. Chtěla jsem je od zkoušky vyhodit, přeci, když půjdu třeba na pracovní pohovor v měsíc nepraných kalhotách s dírou na koleni a teplákové mikině, také mě nevezmou? Nějaká noblesa a úroveň holt přeci musí být? Vedení mi to ovšem nedovolilo a tak se psalo. Foto jsem sem dala ilustrační, je to moje stará třída z před pěti let, ti současní mě ráno tak rozladili, že jsem nefotila(podotýkám, že skoro všem mým studentům parkuje před školou luxusní vůz, to ano, náležitě se obléknout je ale zjevně nad jejich rozumové schopnosti).
Po vstupním proslovu paní zástupkyně se jim odtajnila čtyři témata na výběr a mohli se pustit do práce. Pro zajímavost uvádím přehled, ze kterého si mohli vybrat. Jsem zvědavá, jak dopadnou. Třeba je moje bazírování na formalitách staromódní a trapné a oni ukážou, že jsou vlastně geniální. Uvidíme. A schválně, co byste psali Vy?

1. Film jako pohádka pro dospělé

2. Význam divadla pro naši národní identitu

3. Postavení knihy ve světě moderních informačních technologii a rychlého životního stylu

4. Mladý člověk jako nechtěný hrdina

Já bych si vybrala dvojku:-)

11 komentářů:

  1. no a nebo trojku :-))
    Já myslím, že výběr je pestrý a každý trochu kulturně žijící človíček by měl něco slušného napsat ;-)

    OdpovědětVymazat
  2. Já jedničku! Nebo čtyřku. To jsou pěkná témata. Já si naprosto přesně vzpomínám na svou maturitu v roce 1992 - den před ní jsem se "zbavovala stresu" sportem. Parádní nápad. V onen významný den mi bylo zle, všechno mě bolelo, v hlavě prázdno. Spatlala jsem to nějak, myslím, že i za jedna, ale byl to text, za který jsem se sama před sebou ještě dlouho styděla.
    Přeji vašim maturantům úspěch. Ať máte na co být pyšná. I když vy můžete stejně. Kéž by učitelku jako vy jednou na střední dostali moji synové. Markéta K.

    OdpovědětVymazat
  3. dobry vecer,

    psala bych trojku :-) u nas se pise zitra, jsem zvedava, jak se milacci predevsim pochlapi (jsme prumyslovka, takze prevazne chlapecka) a v cem prijdou...ale tak snad...nedavno mela skola slavnostni zakonceni projektu, p.reditelka pozadala o slusnejsi obleceni a temer tri ctvrte skoly prislo bud v obleku nebo alespon v saku...tak to s nima neni tak spatne:-)
    maturovala jsem v roce 2001, tehdy jsem psala ohlednuti za 20.stoletim- uvahu na citat od Sejferta "Je lepsi hledat krasna slova nez vrazdit a zabijet"...jeee, ja jsem si fakt vzpomnela:-))
    zdravi Zuziky

    OdpovědětVymazat
  4. Tak nějak marně přemýšlím nad maturitním tématem a opravdu si nevzpomínám :-(. Jinak já bych si asi nejspíš vybrala trojku.

    OdpovědětVymazat
  5. Jitko, nevím...mám stres jen se na to podívám, že ych nic nevyplodil..asi taky 3...a to jsme nedýávno vyplodila 100 stran astejně bych měla stres:-(

    OdpovědětVymazat
  6. Já bych šla asi do trojky :-). Úplně s nima soucítím... Už si ani nepamatuji moje téma. Tak rychle jsem to z hlavy vypustila... S tím oblečením to je smutné :-(.

    OdpovědětVymazat
  7. Má by byla čtyřka, už chytám myšlenky :)
    Moje maturita byla hrůza, zcepeněla jsem. Naštěstí písemky jsem zvládla výborně a tak u ústních mě profesoři sem tam postrkovali ,až dostrkali na průměr. Nějak jsem si moc uvědomovala závažnost tohoto okamžiku, moc mi to ublížilo. Slušný oděv také uznávám a je dobře,že to po nich chcete.

    OdpovědětVymazat
  8. Jednička už sama o sobě vybízí a otevírá krajinu fantazie a to by se mi líbilo moc. Dvojku bych zvládla, trojka by se mi líbila, ovšem čtyřka je můj favorit. No jenže já už mám za sebou a dávno a pamatuju si, že mi maminka ušila černé hodobožové kalhoty s pukama a černou vypasovanou vestičku, halenku se špičatým líncem a manžetama bílé barvy s drobnými kytičkami oranžové barvy a černou sametkou uvázanou pod krkem do mašličky. Na nohou boty s platformou a kulatou špičkou, na hlavě ohon a v hlavě naštěstí tenkrát nevymetíno, nyní ano již si na svou otázku nevzpomínám

    OdpovědětVymazat
  9. Já bych si taky vybrala jedničku nebo trojku:-)

    OdpovědětVymazat
  10. Děkuji Vám za hezké i vzpomínkové reakce. A jen pro zajímavost uvádím, že jedničku nepsal nikdo, dvojku jedna jediná studentka a zbytek se rozdělil o trojku a čtyřku. Teď jen, aby tak nedopadly i jejich známky:-) Opravování tedy bude pěkná fuška:-)

    OdpovědětVymazat
  11. Já nevím. Zeptala jsem se dcery, kterou to čeká příští pondělí a prý trojku, pokud by to byla úvaha.

    OdpovědětVymazat