pondělí 5. dubna 2010

Koleda

Volné pondělí je mezi Čechy vnímáno jako největší deviza Velikonoc. Pravda, že vždycky v době předvelikonoční se objeví volání po Velkém pátku jako státním svátku, ale tady celkem souhlasím s doktorem Halíkem. Proč by se měl ateistický národ přiživovat na křesťanech, když stejně do kostela většina lidí nechodí? Volný Velký pátek by byl jen dalším lichým volným dnem, o žádné náboženské zanícení zcela jistě u nás nejde. To na Slovensku je to jiná káva, ale nežijeme u Dunaje ale u Vltavy, takže si užíváme jen volné pondělí.
   Rodiče, žijící na venkově, měli nachystanou pomlázku a tak jsem (celkem neochotně) byla přímým aktérem tradičního mrskání. Naštěstí můj věk je v tomto velmi dobrou ochranou a tak si mnoho chasníků s pomlázkou zakoupenou v Kauflandu netrouflo. Přiznám, že pohled na koledující děti je roztomilý. Zde nemám výhrad. Odnášely si plné košíčky dobrot a za hezky odrecitovanou koledu si je opravdu zasloužily. Jen nevím, zda bych byla tak velkorysá jako moje maminka, která ze svého důchodu nakupuje tolik dobrot, že by z toho mohla být živa venkovská jednotřídka minimálně dva roky. Ale jí to těší a moje mrzoutské řeči vůbec nevnímá. Pravdou je, že se k dětem i přimotají zdejší bezdomovci a sociálně slabé případy, které já bych tedy zcela jistě nesponzorovala, ale venkov tepe v jiném rytmu, než jsem navyklá z Letné. Abych unikla opileckým excesům místních i naplavenin, vyrazila jsem směrem Praha už dopoledne. Nehodlala jsem se účastnit ruské rulety, která v odpoledních a podvečerních hodinách na cestách k metropoli pravidelně (a o svátcích zvlášť) vypuká. Nu, veselé Velikonoce máme úspěšně za sebou a zítra zase do procesu. Naštěstí to volno nebylo tak dlouhé, aby stihl vybujet syndrom návratu z dovolené. Zato mi vybujela nějaká střevní chřipka, tak nevím, jak to s tím zítřejším pracovním nasazením bude. Ale jsou maturitní písemky,tak musím:-)

6 komentářů:

  1. Jitko, tak ať se potvora pustí...!!

    OdpovědětVymazat
  2. Již několik pokolení se u nás dědí rada, že na střevní potíže je nejlepší RUM. Musím řict, že máme doma flašku schovanou pouze pro tyto účely..

    Co se mě týče, tak jsem velmi ráda, že je po těchto svátcích..

    OdpovědětVymazat
  3. Páni, ta střevní chřipka řádí. Ať je brzy líp.

    Jinak já to volno velmi ráda užiju. Velikonoce mi nevadí, nikdo na mě nechodí, jsem pěkně zalezlá doma a tak ani nevidím klátící se opilce :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Koukám, že se střevní chřipka šíří mezi blogy... Držím palce, ať je vám dnes dobře. Maturanti možná přivítají vaši sníženou pozornost u písemek:-)

    OdpovědětVymazat
  5. Jej a já mám Velikonce ráda - mám štěstí na milé koledníky, vaječný koňak mi chutná a vůbec: jsem sváteční typ :-D

    Jituško, na Vás teď budu moc myslet...zvláště pokud ty písemky budete opravovat :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Naprostý souhlas s kouzlem velikonoc, natěšené malé dětí s košíčky, ale klátící se a hulákající opilec také není zdaleka mým šálkem kávy a jsem ráda za naši relativní samotu a klid! U nás naštěstí vetšinou huláká jen naše psí smečka! Zaplať Pán Bůh ! :O)
    Vlaďka

    OdpovědětVymazat