pátek 19. února 2010

Šaty na bál

  Dnešní pátek je zajímavý nejen z hlediska konce pracovního týdne, ale i proto, že finišují naše přípravy na maturitní ples. Už za týden. A to musím stihnout finální úpravy exteriéru, což bude zcela jistě fuška. Jsem na tom podobně jako Helena Růžičková, která vyprávěla, jak ráno koukne do zrcadla a praví: „Neznám tě, ale umyju tě.“ Nu, a já k tomu musím ještě nabarvit odrůstající vlasy, vytvořit iluzi upravených nehtů, rozmasírovat vrásky a provést vůbec celou generální údržbu. Ovšem bod číslo jedna je nutnost pohlédnout se po nějaké garderobně. Na maturitní plesy už řadu let střídám dvoje šaty, z čehož mě celkem neomylně usvědčují maturitní fotografie odcházejících ročníků. A zatímco moji bývalí maturanti pozvolna mění své životy, zakládají rodiny a mění se v dospělé jedince, moje plesová výbava se nemění. Letos jsem usoudila, že by už asi bylo trapné vyrazit plesat ve stejných šatech, zvlášť když jde o moji třídu a měla jsem ty šaty před osmi lety, když byli imatrikulováni. To už by asi hraničilo s nevkusem. Dnes jsem tedy vyrazila na strastiplnou nákupní trasu, na jejímž konci měly být nové šaty, které budou dostatečně reprezentativní a zároveň alespoň trochu tolerantní k mé postavě. Neomylně jsem zamířila do svého oblíbeného butiku na Milady Horákové. Dámy obhospodařující zdejší obchod už mě znají a tak tuší, co moje nekonfekční figura vyžaduje. I tak to bylo dost obtížné. Nevím, jestli máte stejnou zkušenost jako já, ale mám dojem, že zrcadlo v prodejnách tohoto typu prostě rozšiřuje. Doma si tak široká nepřipadám, jako když si zkouším nějaké těsné šaty v těsné kabince. Proto se také vždycky vracím z nákupu šatů tak vystresovaná. Po šichtě hodné fárajícího horníka jsem se vrátila domů se společenskými šaty v ceně, která radikálně překročila můj plánovaný rozpočet. Ovšem musím přiznat, že jsem si přikoupila ještě i plavky a to s jediným cílem: vyrazit do bazénu, aby příští nakupování nebylo tak stresující. Jenže to bych asi musela denně přeplavat kanál La Manche sem a tam. Ovšem naivitě se meze nekladou a tak mám doma vedle šatů i nové plavky. Alespoň mi v té nekonečné zimě trochu evokují léto. Jak je vidět, pro změnu ročního období a příchod jara jsem schopna udělat cokoli:-)

12 komentářů:

  1. Jitko já zas nemám prsa. Mám už jen zbytky. Lépe řečeno zbytky z mála, nikdy to nebylo nif mof, ale apsoň to drželo o patro výš.A to je mi pak na kolečko, když mám úzký pas, když ty šaty nemaj na čem držet. A celulititdu a strie má taky šílené, takže svlíkat se do plavek to je taky za trest. A v kabinkách taky brečím. Všecko je nějak moc vidět, něco plandá, neco visí, někde samé skvrny...Takže chápu pocity.
    Ale přesto myslím, že budete kočka a tímto vás jménem všech žádám o foto v šatech. :o)

    OdpovědětVymazat
  2. Gratuluji k úspěšnému nákupu! Koukám, že plesat budeme téměř ve stejnou dobu. I nám se ples blíží... Těším se na fotografie s maturitní třídou :-).

    OdpovědětVymazat
  3. Foto v šatech je výzva, ale chopím se jí a vystavím to:-) Ale musím se na to psychicky připravit, naladit atd. Asi nejlepší to bude s těmi dětmi a skryju se za nějakého hocha:-) Ne, tak zbabělá nebudu, něco s tím udělám. A děkuji za soucítění:-)

    OdpovědětVymazat
  4. Jitko..tak s těmi kabinkami je to hřebík na hlavičku..to světlo..bílá tlistá stehna...klepající se sulc...brečím vždycky azuž dlouho jsem si nic nekoupila..věřím ale, že tobě to bude slušet....a s tím kanálem la manche..připojuji se k tobě..když mě fakt ta čokoláda tak chutná..a te´d u té diplomky i uklidńuje..:-((

    OdpovědětVymazat
  5. To já gratuluji Jitce, že se ještě vejde do šatů, které oblékala před osmi lety. To já macek macatý už neprovedu.
    A nalila bych Vám sklenku,dvě ať je znát na fotce jiskra v oku :o)

    OdpovědětVymazat
  6. Jak já Vám, Jitko, rozumím! :-) Ovšem teda vejít se 8 let do stejných šatů, to bych teda nedokázala. Jestli Vy s tou "objemností" trochu nepřeháníte :-))) ples si určitě užijete, už se těším na počtení zážitků :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Já za poslední 2 roky nabrala skoro 20 kg:-( Plánuju chodit cvičit, jako dřív, ale nějak se nechytám...Navíc taky trpím na čokoládu!
    Přidávám se též k obdivu, že se 8 let vejdete do stejné velikosti. Já se nevejdu do šatů z loňska...Jaro se blíží, snad se vyhecuju ke sportu...
    Přeju, ať se vám v nových šatech krásně tančí:-)

    OdpovědětVymazat
  8. :-) Názorná ukázka toho, jak umíte vidět věc z druhé strany, optimisticky. Radovat se z toho, že se osm let vejdu do šatů mě tedy vůbec nenapadlo. Ony jsou elastické, takže se určitě povolují, to bylo moje vysvětlení a porovnávala jsem, jak tehdy byly volné a teď mě obepínají:-) Nu, děkuji Vám za potřebnou dávku optimismu:-)

    OdpovědětVymazat
  9. Gratuluju k dobré koupi a těším se na fotku!

    OdpovědětVymazat
  10. Jitko, gratuluji ke koupi plesacich satu a uz se take tesim na pristi tyden na fotecku, ...at se ples vydri.

    Jinak ja jsem za posledni dobu take neco nabrala ( no, neni se cemu divit, kdyz delam v pizzerii), takze musim par veci koupit novych a pripada mi, ze mam postavu, kdy si musim nechat sit na miru :-)))

    OdpovědětVymazat
  11. Jitko, udeřila jste hříček na hlavičku. Očividně máme všechny obdobné problmémy a mindráky.
    Připojuji se ke zbytku, vlézt se do šátů, které mám již 8 let, by bylo u nás sci-fi - byt by byly elasticke :))))

    OdpovědětVymazat
  12. Jitko, gratuluju ke koupi šatů i plavků, oboje ve mě vzbuzuje hrůzu, jen při představě, že musím vlézt do té hororové kabinky - schválně tam instalují zrcadla, která rozšiřují a deformují postavu a pak se diví, že si málokdy co odnesu :-)))
    Těším se na fotky.
    A ještě musím poděkovat za super články, který mě vždycky zvednou náladu.

    OdpovědětVymazat