neděle 3. prosince 2023

SMS

 Dnes je výročí smsky:-)  

Nevím, jestli je pořád v kurzu, zprávy se dnes posílají na mnoha různých platformách. Nicméně, jenom sms zpráva má dnes narozeniny. Už jednatřicáté, tedy nejde o kulatiny. Přesto mě to zaujalo, hlavně asi proto, že jsem se někde dočetla, že první sms zpráva se vydražila za skoro tři miliony korun!!

Moc si tedy neumím představit dražbu sms zprávy a co z toho dražitel má, ale on asi ví. Získá prý  protokol prvního textu, kterým bylo přání k Vánocům. Tedy Merry Christmas...

Nu, zjevně všechno má svého kupce. I sms zpráva. 

K nám do Čech dorazily smsky někdy v devadesátém šestém, s limitem na počet znaků a pěkně drahé. Přinesly proto zkratky a smajlíky. Cílem bylo narvat sdělení do co nejmenšího počtu znaků.

Pokrok a čas přinesly zlevnění zpráv, jejich prodloužení, ale také již zmíněné jiné platformy. SMSky už dnes tolik neletí. Pojem MMS či EMS již dokonce skoro upadl v zapomnění. 

Ale když jsou ty narozeniny, proč si essemesku znovu nepřipomenout. Blíží se Vánoce, to bude smsková smršť, takže ona to ještě nevzdává. A časy, kdy odeslání jedné zprávy stálo i dvanáct korun, jsou dávno pryč. I Veselé Vánoce můžete poslat úplně zadarmo, znovu už je nikdo nevydraží, natož za takové miliony. 

Leda snad, kdyby šlo o sms poslední:-)



A navíc začal adventní čas, máme krásný věnec a Praha je celá zasněžená, je krásně na světě:-¨)













1 komentář:

  1. Díky za připomenutí. SMS ještě neřekla poslední slovo. Pozor na smishing. ;-) https://www.policie.cz/clanek/preventivni-informace-smishing.aspx

    OdpovědětVymazat