sobota 9. prosince 2023

Převlékání

    Také máte rádi vůni čerstvě vypraného povlečení a nově povlečených peřin? 

Mám ráda ty okamžiky, kdy se převlečená ložnice provoní novým povlečením. Člověku se hned jinak usíná, padá do vůní jako do aromatického omámení a cítí se čistší než kdy jindy. S nosem zabořeným do hebkého provoněného polštáře se zdají plně jiné sny.  

A často se v právě vypraných peřinách intenzivněji vracíme do dětství. Stejně jako v době těšení se na svátky. Vracíme se do dětského okouzlení z tajemství, z něčeho nového, z  pohádky či z napjatého očekávání.

   Předvánoční čas je také ale mnohdy spojován i s velkým generálním úklidem. Není pochyb o tom, že zvyky se s dobou proměnily a adventní nálada nutně už nemusí být kontaminována nezaměnitelným odérem čistících prostředků a pracích aviváží. 

Přesto se nějaký úklid děje. Ať už ten v duši, adventním rozjímáním, nebo ten fyzický, generálním úklidem domácnosti.

  Koneckonců, provonět byt či dům klasickou vánoční atmosférou je svým způsobem dost náročná práce. Pravda, někomu to jde samo, jiný se s tím trochu lopotí a někteří to prostě nechávají být.  Každý jinak.

Pak se divme, že k svátečnímu období mají všichni úplně jiný vztah.

Zajímavé ale je, že co se týká určité očisty, tak se většinou lidé shodují, že ke konci roku patří.  A to je docela dobré vědět. 

I když něco jako univerzální pravidla na klid a adventní pohodu určitě nenajdete, tak některé styčné body jsou určitě nositeli nějaké společné tradice.

A pokud by platilo, že ve snění je základ, tak o svátcích se určitě sní nejlépe. Ve svěže povlečených peřinách, při těšení se na Ježíška.

Přeji vám voňavé sny nejen během adventu a o svátcích, ale i v nadcházejícím čtyřkovém roce.

 







Žádné komentáře:

Okomentovat