pátek 8. prosince 2023

Jan Blažej Santini Eichel

 Včera tomu bylo tři sta let od jeho odchodu na věčnost. Přesto je tu pořád s námi, svou geniální tvorbou ...Ba až takový, že jeho současníci bázlivě hovořili o spojení s ďáblem. Vždyť jak jinak by mohl vytvářet takovou krásu. Tolik toho stihnout. Navíc, při jeho tělesném handicapu...A dožil se jen 46 let, tedy zemřel mladý.

Nu, někdy se genialita těžko vysvětluje. Navíc, jeho vědomosti a znalosti, hluboké a detailní, v mnoha oborech. Bůh ví, jak by ho označovala veřejnost dnes. Asi jako umělou inteligenci. Tedy vlastně také spojení s ďáblem. Lidé se prostě nemění, mění se jen historické kulisy. A tam se všechno opakuje. 

Santini je samozřejmě nejvíc spojován se Zelenou Horou. Úchvatný klášter, ve tvaru hvězdy, kterou on asi shora nikdy neviděl. Ale my můžeme, vidět stavbu z letecké perspektivy. A je nepochopitelné, tedy alespoň pro mě, jak to dovedl vypočítat. Jen s tužkou a papírem. Žádná kalkulačka. Žádné 3D modely. Přesto je to precizní a dokonalé. Neuvěřitelné.

Ale Santini toho má na svém kontě samozřejmě mnohem víc, není mým cílem je tady vyjmenovávat. Já sama mám nejradši (krom tedy Ždáru nad Sázavou) ještě Sedlec u Kutné Hory. A pak menší věci v Praze. 

Ale on je zajímavý i jeho život. Boj s tělesným postižením. Navzdory svému fyzickému omezení vykonal tovaryšskou cestu. Pěšky, samozřejmě, jak bylo tehdy jedině možné. Tedy došel pěšky až do Itálie. 

Poznal blázna Borrominiho. Ne snad, že bych já proti tomuto italskému architektovi něco měla. Ale i on byl svými současníky označován za blázna.  

Géniové to tehdy opravdu neměli lehké. Ale možná proto se tito dva blázni našli, rozuměli si a inspirovali jeden druhého. A Santini na Borrominiho navazuje. 

Také byl nadprůměrně vzdělaný. Zvládal a uměl ( a pamatoval si) věci, nad kterými ostatní jen kroutili hlavami nebo neměli ani ponětí. Dnes by to zcela jistě bylo stejné:-)

Byl dvakrát ženatý a zplodil poměrně dost dětí, které ale většinou nepřežily. On sám také zemřel dost brzy, podlehl nemoci právě před třemi sty lety. V prosinci 1723. 

K jeho hrobu se bohužel nedostaneme. 

Není. 

Byl pohřben v dnešní Šporkově ulici, kde kostel svatého Jana už dávno neexistuje. Zrušil ho už Josef II. ve svém "svatém" tažení proti klášterům a kostelům. 

Santiniho ostatky měly být určitou dobou v soukromých rukou a pak zmizely.  Hrob či pomník Santiniho tedy vlastně neexistuje. 

když je jasné, že největší pomník si vytvořil svou geniální tvorbou on sám.



Žádné komentáře:

Okomentovat