neděle 10. prosince 2023

Všechno si najdou...

 Je to trend, já vím. Hlavně nic nevědět, je zbytečné něco držet v hlavě, když všechno najdete. Hlásají všichni, hlavně tedy ti, co se považují za osvícené a pokrokové. 

A tak vyhledáváme. Jde to samozřejmě. Když je jasné, co hledat, kde hledat. Když o tom přemýšlíme. 

Někdy (často) ale o tom přemýšlení pochybuji. A pak žasnu. Samozřejmě jen v duchu, protože projevit údiv nahlas znamená, že nejsem empatická, že ty hledače nějak shazuji, nemotivuji. Tak si žasnu potichu, případně tady:-).

   Dosud jsem si myslela, že moje dosavadní dva největší špeky nebude snad ani možné překonat. Šlo 

o termín rehabilitace politických vězňů, kterou někteří studenti chápali jako lepší wellness pro politické vězně. Termínu rehabilitace jinak nerozuměli. 

Pak další moji repliku, a totiž, že po roce 1945 nastalo velké převlékání kabátů, pochopili tak, že byla velká módní přehlídka na oslavu konce války...

Ale to vlastně nechápali pojmy, nic si nevyhledávali. Tedy aktivně ne, prostě to jen nechápali.

Teď si vyhledávají. 

Tak děláme osmdesátá léta. 

Zadám termín přestavba. Jen krátké vysvětlení, aby spolužáci byli v obraze, nic moc složitého.

A chlapec se pustil do zaníceného výkladu: přestavbu zahradní chatky vám usnadní materiály....

Nevěřila jsem vlastním uším. On zas nechápal, proč ho nenechám domluvit. Vždyť si to tak pěkně našel...nebo mu to poradila jeho AI. Ani mu nebylo divné, proč bychom se v dějepise věnovali přestavbě zahradní chatky. Prostě nevěděl, co má hledat. Bral to první, co mu vyskočilo... Zvláštní mu na tom nepřišlo vůbec nic.

Uvedla jsem na pravou míru, dobrali jsme se podstaty věci. Nijak jsem ho nedehonestovala, přeci ho mám učit. Ale udivilo mě to, ne, že ne. Na střední škole??? 

A tak jsem si v klidu žasla. Patrně to je realita dneška. Uměle inteligentního. Protože když jsem je požádala, aby se dopátrali toho, o čem je Médeia, byli schopni najít a zpracovat pojem média. A to jsem slovo Médeia napsala na tabuli. Stejně z toho byla média, to je jim prostě známé. A také se nijak nedivili...

Nu, a tak to je:-)



Žádné komentáře:

Okomentovat