neděle 17. prosince 2023

Čas svátků

Vždycky jsem trochu nesnášela Vánoce. Od poloviny října se o většinou usadily ve veřejném prostoru a ozdobám, koledám a všudypřítomné vánoční nasládlosti prostě nešlo uniknout.

 V souvislosti s dětmi jsem toto období vzala na čas na milost, ale protože Vánoce mají podle mého smysl pro děti tak do sedmi let, doba vánoční amnestie netrvala dlouho.  Nemám ráda tu všeobecnou hysterii, která ovládá sdělovací prostředky a budí zběsilou nákupní horečku.

 Vždycky jsem se těšila, až svátky pominou a vše se vrátí do starých kolejí. V určitou dobu to s vánočním tlakem začalo vypadat nadějněji. Začala dominovat adventní nostalgie a dokonce se na veřejnost dostala i kdysi všeobecně známá informace, že koledy se do Vánoc prostě nehrají.

Ztlumila se předvánoční nákupní horečka a snížilo procento těch, co se za nesmyslné vánoční dárky zadlužili natolik, že pod jejich předraženým vánočním  stromečkem započala jejich cesta k osobnímu bankrotu či k exekuci. 

 Zkusila jsem tedy vánoční dobu vzít na milost, ale úplně stoprocentně to nejde. Když hledám jen jejich duchovní rozměr, jde se svátečně naladit. Chvíli. Jenže brzy dojde ke srážce s realitou, v běhu každodennosti nejde okolí úplně ignorovat a nevnímat.

Lze tedy uniknout do zahraničí. To se ale nedaří pokaždé, proto je dobře si na vánoční dobu nějak zvyknout. Podle mých zkušeností se prosinec stává časem, kdy je prostě všechno jinak.  Všechna dosavadní pravidla se rozpouští v vůni purpury a františků. Pracoviště se mění v místa bujarých vánočních večírků, na kterých se dějí věci ne nepodobné vánočním zázrakům. Minimálně v oblasti vztahů tomu tak často bývá.

Přitom skoro nezáleží na ekonomické úrovni. Nostalgii spojené s koncem roku propadají movití i ti ve složité životní situaci. Dokonce by se dalo říci, že složitost budí ještě větší nostalgii.

Už mě také napadlo, zda nejde o jakousi roční amnézii nebo skrytou víru v potřebu chvilkové apatie. Třeba je tímto způsobem dobré zrelaxovat. Vlastně je to asi hlavní cíl vánočních svátků.

 Jenomže, a v tom je hlavní myšlenka vánočního sdělení, zrelaxovat se během svátků povede jen málokomu. Když totiž Vánoce opravdu skončí, objeví se množství vyčerpaných lidí, s depresí a únavou. Zatímco se Vánoce řítí na smetiště dějin, vyčerpaní přeživší se snaží nabrat dech a nějak důstojně zahájit nový rok.

 A je jsme zase na začátku.

Nechť je to to tedy letos opravdu jinak. 

Psáno pro Listy Prahy 1


Žádné komentáře:

Okomentovat