čtvrtek 11. února 2010

Vražda Otýlie Vranské

  Otýlie Vranská byla kdysi ve třicátých letech brutálně zavražděna a její tělo se našlo ve dvou kufrech. Na rozdíl od vraha, který se nenašel dodnes. Oba kufry jsou v expozici Muzea Policie, kam jsem dnes vzala děti. Nešli jsme pátrat po záhadných vraždících monstrech, ale vyrazili jsme sem za účelem dopravní a protidrogové výchovy. A také trochu proto, aby pražské děti věděly, že v Praze není jen Národní muzeum a Národní divadlo, což mnohé zjevně překvapilo. Muzeum Policie je nedaleko Karlova náměstí v celkem útulném areálu  augustiniánského kostela. Lidé jsou zde příjemní a stálá výstava mapuje historii české Policie od samých jejích četnických počátků až do dnešní dramatické současnosti včetně sudů ze Žďákovského mostu. Několik vražedných rekvizit vskutku budí hrůzu, takže o nudné prohlídce muzea nemůže být ani řeči. Ale jak jsem již avizovala, náš cíl byl jinde, tudíž jsme se pohodlně usadili v promítacím sále, kde jsme diskutovali nad dopravními pravidly. Nu, prospěšné to bylo i pro mě, neb jsem evidentně mnohé už úspěšně zapomněla. Poté jsme se probrodili hlubokým sněhem zpátky k metru a výlet za hranice všedních dnů byl za námi. Pravda, chvíli jsme ještě udiveně pozorovali mladíka, který stál uprostřed chodníku na jedné noze. Asi deset minut. Poté se sebral a odešel. Bláznivé figurky se tedy nevyskytují jen na Letné. Nebo možná už ta zima leze lidem na mozek. Mně tedy určitě.
Kdyby ovšem měl někdo v mrazivém počasí chuť na detektivní případy podle skutečných událostí, které jsou zachyceny v policejním muzeu, mohu jen doporučit knihy Viktorína Šulce. :-)

3 komentáře:

  1. Rejcko moje, kdyby ty si pracovala tam co já, tak víš, že existuje paní co nosí otevřený deštník na kterém je našitá záclonka, tak aby ji nebylo vidět do obličeje a na sobě má něco jako pyžámko a tyhle figury provádí v prostorách metra. Nám s Jiříkem Mým se to tak líbí, že se občas neudržíme a z legrace si to šlehneme taky (když nikdo nekouká) :o) snad někdo objeví pravý důvod ale doufám, že ta moje práce bude potom i dál tak prima švihnutá. Já se chystám postupně na svém blogu o různých podivnostech psát

    OdpovědětVymazat
  2. O Muzeu policie jsem nevěděla. To může být zajímavé, díky za tip:-)

    OdpovědětVymazat
  3. Tak toto je pro mě novinka, děkuju za tip :)

    OdpovědětVymazat