pondělí 1. února 2010

Únor bílý pole sílí

   Podle této pranostiky by měl být letos velmi úrodný rok, neb pole si pod sněhovou peřinou vskutku odpočinou. Já bych sice radši už recitovala: máj, poženeme husy v háj, ale to je zatím píseň budoucnosti. Staré přísloví tvrdí, že únor má být pod sněhem. Zatím tedy je, ovšem dneska není nic jisté, takže kdo ví, jak to s tou nanicovatou zimou dopadne. Pomalu, ač neochotně, si zvykáme na tak prudké proměny teplot, povětrnostních podmínek a mrazivých dnů s oblevou, že z toho máme zamotanou hlavu. A co teprve zvířata a rostliny. Náhlé změny počasí, které snad mají avizovat trvalejší změny klimatu, i když o globálním oteplování se nám letos opravdu, ale opravdu může jen zdát, nutí vyrůstat popletené rostliny uprostřed zimy, aby je vzápětí zavalila sněhová lavina. Z toho aby byl pes moudrý. Mně dokonce stále kvetou darované orchideje a to i přes onen základní fakt, že to s květinami vůbec neumím. Asi se připravily na drsné přežití a snaží se, holky. Uvidíme, zda přečkají i bílý únor. 
    Volnou asociací mě napadá, že jsem měla na gymplu spolužáka jménem Bílý. Chemikář ho vždy rádoby vtipně vyvolával hláškou, únor bílý pole sílí a Bílý jde k tabuli. Zůstalo mi to tak zafixováno v hlavě, že vždycky v únoru mi tahle pranostika naskočí. Kdybych si tak ze školy pamatovala podstatné věci, mohla bych být dneska za chytráka. Jenže chemické vzorečky se vypařily do ztracena, zatímco hlouposti zůstaly pěkně zafixovány. Nu, to je život. Jsem ale zvědavá, jaký ten únor bude. Začíná mi takovým malým rodokmenovým výročím. Před 74 lety měla moje babička svatbu. Tehdy se tedy říkalo veselku. A prožili s dědou v dobré i zlém skoro šedesát let. Úctyhodné:-)

6 komentářů:

  1. A koukám, že Váš chemikář nebyl žádný osvícenec, když dopředu neurčil, co si máte zapamatovat a co zapomenout.
    Je pravda, že "kape voda na karbid" jsem pochopila až jako dospělá na výletě s jeskyňářemi.

    OdpovědětVymazat
  2. Jak praví pranostika, zima má být na sněhu. Už jsem si myslel, že na pořádnou bílou zimu budu jen vzpomínat.

    OdpovědětVymazat
  3. Krásná svatební fotografie :)
    Vaškovi rodiče dnes mají také svatební výročí - 35 let.

    OdpovědětVymazat
  4. Bílá zima je v pořádku. Trochu obtěžuje to věčné chumlání se do teplých gatí, jenže zase ty moje psiska ne a ne se nabažit bílé peřiny, A nemusíme z procházky obalení blátem pod sprchu,jen se vyhýbáme soličce :o)

    OdpovědětVymazat
  5. Jo únor...mám ho radši než leden. Je zas o píď blíže jaru.
    A že je bílo je v pořádku, akorát nic to nemění na faktu, že zimu prostě nenávidím, ale musím ji protrpět. Ale už to máme za pár a vykoukne jarní slunko a bude veseleji.
    Babička s dědečkem byli dobří. Já doufám, že taky vydržíme.

    OdpovědětVymazat
  6. To Krista: Také jsem plno věcí pochopila až v dospělosti. A mnohem víc dosud nepochopila:-)
    To Vlk: raději bych vzpomínala
    To Lucka: blahopřeji rodičům, mají pěkné svatební datum:-)
    To Aranel: Ty gatě mi také vadí. Můj psík je asi jako já, zimu moc nemusí, takže koukneme jak to zase připadlo a jdeme domů.
    To Aya: To máme úplně stejně, zimu prostě nenávidím. A přeji Vám ať taky vydržíte:-)

    OdpovědětVymazat