sobota 13. února 2010

Olympiáda

   I jako totální antisportovec (a člověk, který nenávidí fotbal - tedy vrcholový fotbal) se těším na olympiádu. Dneska začala. Vlastně asi včera, ale díky časovému posunu dnes. Je v Kanadě, zemi, po které toužím a kam se, doufám, někdy v životě podívám. Je to takový můj dosud nesplněný sen. A jelikož jsem ve věku, kdy si člověk má začít plnit své sny, tak snad mohu doufat:-). Ale teď se budu alespoň kochat v televizi. Je to drobet šmrnclé historií. Kalokagathie - to učím už v primě, stejně jako příběh her jako takových. Tehdy závodili jen muži a ještě ke všemu nazí. Dostali vavřínový věnec a postavili jim sochu. Když se sportovalo, neválčilo se. To všechno je dneska jinak. Hry jsou genderově vyvážené, sportovci jsou oblečení (na zimních hrách to ani jinak nejde:-) - a pokud ano, viz můj ilustrační obrázek vypůjčený z divadelní hry, nemusí jít vždy o estetický zážitek, jak bylo olympijským cílem:-) /
          a zcela jistě se mnohde válčí.
Je to hodně o penězích, dopingu a o reklamě, tedy v podstatě žádná kalokagathie. I tak se na to ráda dívám. Nejsem fanoušek, i když třeba Šárce Záhrobské bych medaili přála. Baví mě to hemžení, ráda se dívám na lyžování, sleduji i sáňky a vůbec nechápu boby (a po té úvodní nečekané tragédii, kdy se zabil mladý závodník teprve ne), a už vůbec nechápu skeleton, který mi volně asociuje sebevraždu. Ovšem když to někdo umí, je to asi brnkačka.
Hlavně je to ale v Kanadě, tak sleduji, zda zahlédnu kousek jejich nádherné přírody. Četla jsem si článek o Vancouveru, kde prý je možné potkat medvěda přímo ve městě. Tak o to bych asi nestála, ale Kanaďané jsou zvyklí. Jsem zvědavá, jak si na to zvyknou sportovci. A úplně nejlepší by bylo, kdyby se obrátilo to počasí, tam ať se přesunou naše mrazy a sem by konečně mohlo zavítat jaro. Uvidíme, co nám olympijský únor přinese:-)

8 komentářů:

  1. Uklidňuje mě představa,že když si člověk nebude moct splnit takovýto sen, podívat se třeba do Kanady, snad budou za pár let možné projekce. Jakési 4D nebo 5D co já vím, kdy si člověk bude moct aspoň trochu tu zemi projít -" prožít dokument".
    Až budu ležet v domově důchodců, pohladím si pod kůži čip a ocitnu se ve Vietnamu, nebo Kanadě :o)
    ale tobě moc přeju živý zážitek a návštěvu Kanady se vším co k tomu patří a Olympiádě zdar !

    OdpovědětVymazat
  2. Jestli se jednou do Kanady dostanete, tak Vancouver a okolí, to je sen. Byly tam kdysi moje kamarádky (na 3 týdny) a těch fotek, co měly, toho vyprávění... Nádhera. Tak držím pěsti ;-)
    Olympiádu mám ráda, jak zimní, tak letní. Mám několik oblíbených sportů, na které ráda mrknu.

    OdpovědětVymazat
  3. obcas nakukuju- dostala jsem se sem pres blog Ayi (? asi :-)) ze Steknova:-))
    olympiadu miluju...naucil me na ni koukat muj deda, vzdycky jsme u telky vydrzeli cele dny....ted je z nej lezak, jen lezi a nevnima svet...obcas me pozna:-) ale pokazde, co prijdu, tak mu vypravim neco, cokoliv..a ted budu o sportu, o olympiade:-)
    ale co jsem vlastne chtela:-) byvaly spoluzak a velky kamarad je ve Vancouveru pracovne...a pise si neco jako blog... www.honzo.us je to fajn poczteni, jen nevim, na kolik pro Vas prijatelne a snadno k precteni...njn, prece jen pochazime z "drsneho" severu Moravy:-) a on pise,jak mu zobak narost´ :-)) Zuziky

    OdpovědětVymazat
  4. Jitko, já ti to přeju z ceklého srdce...mně se to asi nepoštěstí..chalupa u Dvora je asi nejzašší místo, kam já se dostanu....a ti kluci jsou zajímaví, jen jim vepředu něco přebává:-) V aténách to asi kdysi byl estetičtější zážitek.-)

    OdpovědětVymazat
  5. Děkuji za Vaše přání. Až tam budu, všem Vám pošlu pohled, určitě. A pro Zuziky, děkuji, že sem chodíte. A díky za odkaz. Koukla jsem na to, je to pěkné čtení (ale máte pravdu, že je to pro mě drobet obtížnější,ale snažím se, ač některým slůvkům nerozumím,nicméně si domyslím). Jeden by neřekl, že jsme z jedné země:-) Nicméně ráda jsem si to přečetla a i v budoucnu ráda nakouknu. A přeji pěkné olympijské zážitky.

    OdpovědětVymazat
  6. Tož já Vám tu Olympiádu také velmi přeji ;-)
    Ale tady musím hlavně pochválit ten obrázek sportovců na lyžích. Z které je to hry? Vsadím se, že to bylo hodně veselé.

    OdpovědětVymazat
  7. Foto je ze hry divadla v Ostravě, jmenuje se, Ty, který lyžuješ. Sama jsem ho neviděla, jen jsem o tom četla, ale jistě to veselé bylo hodně:-)

    http://olomoucky.denik.cz/kultura_region/nazi-lyzari--prijedou-na-horni-namesti20090806.html

    OdpovědětVymazat