pátek 5. února 2010

Noc na Karlštejně

  Jako holka jsem milovala Pavlu Břínkovou. S holkama z gymplu jsme nevynechaly jedno její představení v Karlínském divadle. Dodnes na ty studentské výpravy za kulturou rády vzpomínáme. Pak nám Pavla zmizela ze scény i z očí a až minulý pátek jsem celkem překvapeně sledovala ve Třinácté komnatě její dramatický osobní život. No, a jelikož život se točí v kruzích, dnes jsem se zase po letech ocitla v Karlínském divadle. Paní Břínková sice nehrála, ale Noc na Karlštejně mě i tak vrhla zpátky do dob bezstarostného mládí, kdy jsme karlínské hlediště okupovali dost pravidelně. Je zvláštní náhoda, že Noc na Karlštejně byla i dnes v televizi. Celý týden jsem tudíž byla reklamou upozorňována, že v pátek je Noc na Karlštejně. Proto jsem na divadlo zapomenout nemohla, ani kdybych chtěla. Samozřejmě jsem nechtěla, na Karlín jsem byla zvědavá. Šla jsem tam poprvé od povodní a nutno konstatovat, že nic nového pod sluncem. Šatna pořád neprakticky řešená, několik nových, takřka vesmírných, dekorací a to je vše. Interiér divadla je v podstatě stejný jako býval, nicméně žádné de ja vue se nekonalo. Mám ráda ten film, některé scény jsem schopna i citovat. Úchvatný Matuška jako král cyperský mě spolehlivě rozechvěje i dneska, a scény s hofmistryní Ofkou zase rozesmějí při sebevětším splínu. Byla jsem tedy právem zvědavá, jak se s tím popasuje divadelní scéna. To jsem ovšem netušila, co mě čeká. Šlo ale spíš o publikum, než o hru. Už před samým začátkem jsem trochu trpěla. Jakýsi, zjevně pracovní kolektiv odkudsi, se radoval, že se zase vidí. Halekali tudíž na sebe přes celé hlediště. Pak vytáhli buráky a jali se komentovat právě proběhlý týden. Samozřejmě náležitě hlasitě. Naštěstí hudba spustila včas. Výkony se od počátku zdály jako laciná napodobenina těch filmových (no laciné, lístek za čtyři sta není zrovna lidová cena, ale výkon takový prostě byl). Chytlavé melodie představení v podstatě zachovalo, jenomže jakmile se na jevišti objevil Petr Štěpánek coby král Karel IV., ozvalo se frenetické:„Hele, Máňo, vidíš? To je Valšík!“ Totéž bylo samozřejmě nutné sdělit i ostatním. Podobné rozumy se objevily i v souvislosti s Kateřinou Brožovou či panem Brzobohatým. Jen Mojmír Maděrič je mátl, nemohli ho dešifrovat a museli tudíž listovat programem. Matuškovy písně tady pěl Bohuš Matuš, který ovšem netušil, co způsobil. Korpulentní rodinka nade mnou se jásavě domnívala, že poznali Matušku: "Ale mámo, to přeci musí být záznam?" „No, nevím, táto, ale zní to úplně stejně jako Matuška!“
  No uznejte, to se nedalo vydržet. Prchli jsme o přestávce a do Karlína už nikdy více. Doma se dal muzikál v klidu dokoukat a moje představy o kulturní úrovni našeho národa zase dostaly radikálně na frak.

11 komentářů:

  1. Kdyby to nebylo k pláči, tak je to k smíchu...
    Divadlo mám ráda, do divadel chodím často (pravda, nikdy jsem nebyla v Karlínském), a s takovým přístupem diváků jsem se ještě nesetkala... Nejspíš bych reagovala stejně, prchla bych.

    A zcela sdílím nadšení pro Noc na Karlštejně, a to jak ve filmovém, tak muzikálovém zpracování.
    Film jsem viděla mockrát...
    Muzikál jsem viděla jednou, před pár lety pod širým nebem na hradě Kunětická hora, lístky jsme dostali k svatbě :-) Zážitky z něj mám moc hezké: zaprvé na hradě na otevřené scéně to mělo šmrnc, zadruhé v šermířských scénách vystupovali naši známí, zatřetí začalo pršet, tak jsme měli obavy, jestli nebude představení zrušeno (nebylo, přestalo pršet brzo), a začtvrté diváci byli ukáznění a po dobu představení potichu. Herecké výkony nekomentuji, ty byly nezklamaly.

    OdpovědětVymazat
  2. ;-) ještě než jsem dočetla konec tvého příspěvku, dohadovali jsme se s Wlkem nad nadpisem - mysleli jsme totiž, že Karlín už tuto šílenost "stáhl ze scény" ... co dodat: Holky, utekly jsme právě včas :-))
    ... a Kačenka Brožová možná "něco" umí, ale zpívat rozhodně NE!!
    Film je film, kazit si ho nebudu :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Popsané chování těch diváků je skutečně vrcholem hlupství a nevychovanosti. Jinak film mám rád, včera jsme se dívali. Krásné písně, vtipné a moudré dialogy, skvělí herci v atmosférickém prostředí, no a i ti cyklisti natočení nechtěně v úvodu jsou legrační. :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Uf, z takových lidí v divadle by mě asi mrtvice ranila. Obzvláště, když jsou dospělí. Chodím do divadla v našem městě na předplatné (ehm, stále studentské, ale pšššt) a musím říct, že studenti jsou vyfešákování a klidní. Je škoda, že ani hra vám dojem nezachránila.

    Nu a Noc na Karlštějně jsem též viděla na Kunětické hoře. Nepršelo, bylo krásně a král Radek Brzobohatý byl skvělý. Nezapomenu, jak tehdá letělo letadlo nad horou a on jen pokýval hlavou, jak kdyby to tam patřilo :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Nu, teď už také vím, že film jsem si kazit neměla. Ale když divadlo mám ráda a slibovala jsem si od toho...no,to už teď vlastně nevím, co jsem si slibovala:-)Ale chybami se holt člověk učí.Žel, protože do divadla chodím často,podobných zážitků mám bohužel víc. Jednou v Rokoku, nějaký zájezd, uprostřed představení telefon a do něj halekání: Jarčo, kde jste? Je to na Václáváku a už to začalo...následoval podrobný popis toho,kde že to dívadlo je a kdo že tam vlastně hraje.....Na Vinohradech, kde bych to už vůbec nečekala, paní se svačinou a roztahuje nové slipy:právě je koupila starýmu- to cituju, vážně- a musela je ukázat kámošce.A tak bych mohla pokračovat. Proto si hodně vybírám, kam půjdu. No, a včera jsem se netrefila, to se stává. Škoda, že jsem to neviděla na Kunětické hoře, zjevně to stálo za to. Na rozdíl od Karlína:-)

    OdpovědětVymazat
  6. :-))))není to k smíchu..ale já se tady válím...úplně vidím homolkovi aspol...ale těch čtyř stovek je škoda

    OdpovědětVymazat
  7. Noc na Karlštejně - film - mám taky ráda. Co se týká zážitků v divadle, tak jsme měli štěstí. Ale když čtu vaše zážitky, tak je mi to skoro líto:-)

    OdpovědětVymazat
  8. Souhlasim s Andy, ... take se tady valim smichy, ... Alex na me kouka, co delam a pak dodal: "Ze ty zase ctes blog?". Super napsane!

    OdpovědětVymazat
  9. Já mám muzilály rád. Dobré muzikály.
    A před tímto Karlínským jsem byl včas varován :-)

    O chování diváků si bohužel myslím, otřepané, ale všeříkající - bude hůř!

    Generace naučené brát divadlo jako společenskou událost pomalu odcházejí a mládí je vedeno jiným směrem.
    To co nás před lety šokovalo v noblesním Londýnském divadle, už je i v Praze. Tam si diváci (a zdaleka ne jen mládež) nedělá problém v půlce představení zvednout řadu a dojít si do bufetu pro kelímkovou kávu.O plastových flaškách coca-coly v kabelkách ani nemluvě.

    OdpovědětVymazat
  10. Také si to dovedu představit, úroveň diváků je neskutečná. Já ale miluji balet a toto se mi ještě nestalo. Že by na balet chodili jen fajnšmekři? Jana

    OdpovědětVymazat
  11. Jano, dá se předpokládat, že na balet chodí vyspělé publikum. I když náznaky podobného chování jsem zachytila jednou i na opeře, ale balet a opera by už z principu toto měly vylučovat. Doufám. Ráda bych to zažívala i jinde, ale jak pravil Vlk, bude hůř.:-)

    OdpovědětVymazat