pátek 6. dubna 2012

Stanislav Holý a Studio Kamarád

        Znáte je Vy a znají je i Vaše děti...
Retrospektivní výstava na dané téma ve spolupráci s Českou televizí.
 Studio Kamarád – mozaika pohádek a scének obohacuje nedělní rána dětí několika generaci již více než třicet let. Vizuální podobu, kterou této značce České televize vtiskl v roce 1981 akademický malíř Stanislav Holý(1943 – 1998), představuje výstavou obrazů, televizních postav, studiových dekorací, scénických návrhů a kostýmů
Galerie U Prstenu v Jilské ulici 14 na Starém Městě pražském.
   
  4. ledna 1981 se na obrazovkách ČT poprvé objevila dvojice plyšových postaviček – zelené Jů a oranžové Hele, které se okamžitě staly miláčky dětí a jejich průvodci kouzelnými nekonečnými příběhy nedělního rána. Přinášely úsměv, ale i inspiraci k zamyšlení ve stálé snaze „konat dobro“. Hravé plyšové dvojici, snad aby jim nebylo smutno, autor vzápětí vykouzlil několik dalších kamarádů zlobivého a potměšilého Mufa, všetečné Tryskomyši, samolibého světáka Hary Šoumena, i nenápadného ušatého Šamšulu. Milá i zlobivá,vtipná, chytrá i inspirativní „plyšová partička“ -
   Jů, Hele, Muf, Hary Šoumen, Tryskomyši, Šamšula jsou i hlavními „postavami“ výstavy Stanislav Holý a Studio Kamarád. Expozice původních loutek je zde zasazena do kontextu autorova fantazijního výtvarného světa studiových dekorací, scénických návrhů,kostýmů, ad. Výstava je doplněna ilustracemi z autorské knihy Stanislava Holého – Jů, Hele, pondělí, jejíž další pokračování už nebylo autorovi osudem dopřáno vydat.
   Výtvarné dílo Stanislava Holého je nezaměnitelné svým originálním rukopisem, lyrickou poetikou, jasnou a radostnou barevností, zaujme filosofickým podtextem skrytým v metafoře, nadhledem a vtipem.Součástí výstavy jsou také filmové projekce – dokumenty, Magazíny Jů a Hele, dětské Kabarety ad. Doprovodnými programy jsou lektorské interaktivní výtvarné, hudební a filmové dílny pro školy (MŠ, ZŠ, SŠ) i pro volnočasové aktivity rodičů s dětmi.
   Výstavou Stanislav Holý a Studio Kamarád se otevírá zrekonstruovaný KULTURNÍ PROSTOR U PRSTENU navazující na téměř dvacetiletou tradici původní Galerie U Prstenu založenou akademickým malířem Stanislavem Holým a jeho ženou Marií Holou.
Koncepci výstavy připravili Marie Holá, Drahoslav Nikodém a Matěj Holý.
Patronkou výstavy je Markéta Častvaj Plánková.
Výstava se koná pod záštitou starosty MČ Praha 1 Oldřicha Lomeckého.
Hlavním partnerem výstavy je Česká televize.
Přijďte se i s dětmi podívat a poslechnout si krásné:
                      „Kamarádi, máme Vás rádi!“
         U PRSTENU, Jilská 14, Praha 1 – Staré Město

                  12. dubna – 20. května 2012

                  10 – 12 hodin pro školy (dle dohody od 9 hodin)

                  13 – 18 hodin pro veřejnost




                                      

4 komentáře:

  1. Jů a Hele na těch jsem vyrostla ;-)

    OdpovědětVymazat
  2. Já také:-) Je to pro mě takový výlet do dětství:-)

    OdpovědětVymazat
  3. Já vyrostl na Pohádkových dívánkách se Štěpánkou Haničincovou, ale JůHeláky jsem samozřejmě taky sledoval.
    Pokud si pamatuji, tak na nějakou dobu zmizeli, ale ČT se k nim po čase vrátila, nostalgie "nás" dětí asi zapracovala a televizi došlo, že se není třeba zbavovat něčeho krásného, co funguje a děti mají rády, i když to snad je "okoukané". Okoukané to byly postavičky pro televizní tvůrce, ale ne pro děti, ty je milují stále.
    Panu Holému patří veliký dík.

    OdpovědětVymazat