středa 11. dubna 2012

Krvavá lázeň

….to sice dnes nebyla, ale krve vyteklo dostJ. Dnes je totiž můj oblíbený transfuzní den. Chodím dávat krev pravidelně, ale když je to na přímou výzvu, mám z toho takovou větší radost. Je to dobrý pocit, vědět, že někomu pomůžete, že čeká přímo na tu vaší krev. Ne snad, že by jiné odběry byly méně důležitéJ, ale takhle to mám radši. Cítím se důležitějšíJ. Navíc, je krásný slunečný den a odběrové pracoviště na Karlově náměstí patří k těm, kde (většinou) pracují milí lidé. I dnes tomu tak bylo. Sestřičky ukázaly svoje zlaté ruce, a tudíž moje staré rozpíchanéJ žíly pustily krev celkem ochotně, aniž by nějak protestovaly. Pobyt při odběru přináší vždy zajímavé mikropříběhy, baví mě pozorovat lidi, co sem přicházejí. Někdo jde sebejistě, jiný se zjevně bojí. Někteří jdou sami, jiní mají s sebou celou karavanu. Sem tam někdo omdlí (dnes nikdoJ) občas si to i někteří rozmyslí.  Dneska jsem to prožila v pánské společnosti. Pánové byli milí, klidní, stateční. Jeden tedy pořád telefonoval, asi nemohl nechat své podnikání ani chvíli bez dozoru, ale nerušil a hovořil do svého luxusního aparátku celkem diskrétně. Nakonec mu ho típla sama paní doktorka, aby nerušil přístroje. Tak si snad i chvíli odpočinul. Nejzajímavější „mikropříběh“ jsem ale vypozorovala ve zdejší kantýně, kam jsem si šla „užít“ za svých šedesátJ. Frontu blokovala rodinka, která byla horkým adeptem na výhru v castingu na Jste to, co jíteJ. Tak obézní čtveřici už jsem dlouho neviděla. A všichni chtěli svačinku! Dvojitý hamburger se smaženým sýrem. Což zdejší obsluze chvíli trvalo, tudíž mi poskytli prostor pro pozorování.  Děti při čekání na objednávku ucucávaly kolu a občas jim matinka přihodila kus koláče, asi aby během pauzy neumřely hlady. Tatík přežvykoval párek v rohlíku, přesto se do hamburgeru zakousl poměrně hladově. Stejně jako dva malí otesánci. Nu, ještě na půdě nemocnice, bylo to dost paradoxní. Škoda, že ve frontě se mnou nestála doktorka Cajthamlová, hned by měla námět na diskusi o tom, že opravdu jsme to, co jíme. Alespoň někteří. Když se rodinka spokojeně odvalila, mohli nakoupit i ostatní a fronta zmizela, jak mávnutím kouzelného proutkuJ.
 Zanechala jsem ještě zkumavku krve na endokrinologii a  vysátá jak studna zamířila do OZP pro vitamíny pro dárce krve. Tam mi nabízeli výběr kreditů za celoroční darování. Namítla jsem, že ještě letos půjdu dávat  a je to tudíž brzy, ne? Ne! Šetří se a víc vitamínů ani kreditů stejně nebude, takže klidně můžu jít letos ještě desetkrát a je to fukJ. Jak je vidět, šetří se. Jestli na pravých místech, komentovat nechci, neboť náladu mi to dnes nepokazí. Těšila mě exkurze do zdravotního prostředí, kde se o člověka hezky starali. V kontrastu s péčí o nemocného tatínka je to pro mě takový balzám na duši, že  hrozné to doopravdy  není všude.  Navíc, i taťku nám dali do hromady, byť musel odjet do PrahyJ.Ale ode dneška  už je doma. I s novým budíkem, který mu bude pohánět srdce a snad i vrátí energii a chuť do života. A já si za dnešní krvavé dopoledne  za odměnu dopřeju Jů a HeleJ. Ale o nich jindy.


6 komentářů:

  1. Jitko,
    díky za tento optimistický příspěvek :-)
    Já krev bohužel dobrovolně nedávám, protože mám neviditelné žíly a většina sestřiček má se mnou při odběrech problém ;-)
    Naposledy jsme obdržela radu, že to vylepší sklenice vody , tak nevím, nemám zatím vyzkoušeno .
    Příběhy ze života mám také nejraději , občas se člověk nestačí divit , co a koho vidí kolem sebe ;-)
    Jsem moc ráda, že už je tatínek doma a je mu lépe :-)
    Pozdravujte Jů a Hele :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Taky jsem rád, že je tatínkovi lépe. A s budíčkem to bude běhat samo.

    Zrovna dnes jsem volal na transf. odd. naší nemocnice, dlouho si mne nezvali. Začátkem června jsem byl na operaci, půl roku potom se nedává, eventuelně v prosinci jsem už mohl jít, ale doteď žádná pozvánka. Dnes jsem nevydržel a zavolal, pročpak mou krev nechtějí. Vloudila se chybička. Při zapisování blokace do počítače se někdo uklepl a místo zvát od 1.1.2012 tam bylo 2013. Prý mne tedy objednají. Tak snad těch svých osmdesát odběrů ještě rozmnožím. :)

    OdpovědětVymazat
  3. No samozřejmě, že se šetří na těch pravých místech :o)))) Jitko jsem ráda, že jste zmínila tatínka a jeho uspokojivý zdravotní stav...vždyť už jsme tady taková rodina a jeden má starost o něj i o jeho blízké :o)
    Jinak já krev nemůžu dávat ze stejného důvodu jako Ilonka. Nejdřív to při odběru zkouší z jedné ruky...z druhé..pak přichází na řadu zápěstí..i druhé..a nezřídka mi sestra začne gumovým prstíkem ťukat na spánek a to beru do zaječích. Moje krev je navíc...i přes vydatný pitný režim...jako med. Vy a všichni, kteří chodí na pravidelné odběry mate můj veliký obdiv !

    OdpovědětVymazat
  4. Děkuji Vám za milá slova i za zájem o tatínka,jsem ráda za Vaše souznění.
    Hezký večer. A místo odběrů se dá popít hezky červené kvalitní víno, symbolicky:-)

    OdpovědětVymazat
  5. Vínem jsem doplňoval krvinky v dobách, kdy se chodilo ještě po odběru na oběd. Dnes je jeden rád, že dostane alespoň ty poukázky. :)
    Buhví jak dlouho, než i to zdravotní škrtiči škrtnou.

    OdpovědětVymazat