středa 18. dubna 2012

Sebevražda

nebo vražda Jana Masaryka není dodnes potvrzená ani vyvrácená. Já tedy osobně se kloním k vraždě,ale nejsem povolaná k tomu,abych vynášela nějaká tvrzení. Ale chci jako velkou zajímavost, a pro mě i vzácnost, zdokumentovat návštěvu jeho pokoje v Černínském paláci.
Někdy se člověku přihodí věci, které vůbec neočekává, o to víc ho potěší. Pro mě takovou nečekanou vzácností byla návštěva ministerstva zahraničních věcí, tedy Černínského paláce. A jak jsem se tam dostala? Za to může Třídní knížka do tramvaje!!
Před pár dny jsem otevřela milý mail, který mě zval na návštěvu do paláce. Za to, že se mu Třídní knížka líbilaJ. Nu, to jsem valila oči a srdce mi poskočiloJ. Radostí.  To jsem tedy nečekala.
   A včera odpoledne se zmiňovaná návštěva uskutečnila. Nejen, že jsem si mohla projít Černínský palác, ale i se dozvěděla mnoho zajímavostí, což nadchlo moje srdce historika. Samozřejmě, nejvíc mě lákalo tajemství spojené s bytem Jana Masaryka, kam jsem se s nadšením podívala, ale nadchly mě i jiné místnosti, salónky i sály, které jsou různě zbarvené, slouží k různým účelům, a i přes všudypřítomný úřednický a pracovně ministerský ruch, mají svou historickou atmosféru a ducha. Už jen ten neopakovatelný pohled na HradJ. Vidět je tu i nechvalně známý „Domeček“, kde je dnes tuším nějaký archív, vše podbarvené loretánskými zvony, prostě paráda. Těžko uvěřit, že v době vzniku monumentální stavby jste se nacházeli vlastně někde za městemJ. Dnes jste v samém centru dění. Postála jsem i za pultíkem, kde řeční sám pan ministr. Toho jsme tedy nepotkali, ale to také nebylo cílem naší návštěvy. Jejím účelem totiž bylo nakouknout do míst, kam se jen tak nepodíváte. A pro mě to byl vlastně první honorář za Třídní knížku. A krásný. Děkuji tímto zprostředkovatelům a aktérům a těším se, až se nad nějakou historickou diskusí sejdeme nad sklenkou dobrého vína.
Ložnice Jana Masaryka
 Osudné okno
 Koupelna Jana Masaryka
S Janem Masarykem- za zády místo, kde bylo objeveno jeho tělo
 To jsou panoramata:-)
 Nová mininistryně zahraničí:-)
 Zde byla zrušena Varšavská smlouva,prostě, tudy se valily dějiny:-)

4 komentáře:

  1. Tak tomu říkám krásná odměna za Třídní knížku. Muselo to být hodně zajímavé....
    Hezký den.

    OdpovědětVymazat
  2. Krásný honorář. Řekl bych takový trvanlivější (než přijde ta skleněná nemoc :)).
    A za tím "kec pultíkem" Vám to slušelo. Vždyť je to jen taková menší katedra. Ovšem s větším platem. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Krásný honorář to byl. A děkuji.
    Hezký den též

    OdpovědětVymazat
  4. Tu prohlídku bytu Jana Masaryka Vám tiše závidím. Jdu pátrat po tom, jestli tam někdy nedělají normální prohlídky. Díky za inspiraci :-)

    OdpovědětVymazat