sobota 11. února 2012

Diktatura

   Tak mám čím dál neodbytnější pocit, že je tu zpátky a v plné parádě. Jen to není diktatura proletariátu,ale peněz, hlouposti, arogance a násilí. Tedy skoro totéž, co tu bylo, jen ta ideologie není tolik akcentována. Nejsem rozhodně přívržencem minulého režimu, ba naopak. Rok 89 jsem dokonce vítala s mladickým nadšením a věřila tomu, že je to skutečná revoluceJ. Nu, v mládí člověk snadno uvěří různým nesmyslům.  Dnes s úžasem sleduji naši rádoby moderní realitu a cítím se jak někde ve skanzenu. Skanzenu morální bídyJ - to mi tak nějak naskočilo, je to asi z nějaké písně či odkudJ. Když zkusím takovou nenáročnou komparaci, velmi, ale velmi jednoduchou, tak dřív vás režim zničil za prosté tvrzení, že prezident je vůl!  Nechci polemizovat nad jeho pravdivostí, chci jen konstatovat, že je to hloupost. Dnes vás režim zlikviduje, když dlužíte stovkuL - co stovku- stačí nezaplatit poplatek za naši mizernou lékařskou péči, a díky exekuci jste rázem na mizině! Druhá hloupost. A nedovolali jste se tehdy, nedovoláte se ani dnes. Exekutoři a jim podobní jsou stejně nedotknutelní, jako byli dřív agilní soudruzi z uličních organizacíJ. Ideologickou diktaturu vystřídala diktatura ekonomická, v čele státu jsou stále nemorální, zkorumpovatelní kariéristé, kterým v žádném případě nejde o nějaké vize, nedej bože o stát či lidi v něm žijící. Jediná jejich vize je, vytřískat z toho pro sebe co nejvíc, dle hesla,po nás potopaL. Už od Mnichova jsme pod trvalým diktátem, respektive s hlavou pod vodou, s kratičkými okamžiky na nádechJ . Nyní bych ale řekla, že se už topíme. A záchranný kruh v nedohlednuL. Snad jen nějaká archa, ale i ta potřebuje stavitele. A ten je možná podplacený, aby nevyplulJ. U nás to totiž takto funguje...



7 komentářů:

  1. Skvěle jste popsala současný politický marasmus. Já už ani nevěřím, že někdy bude líp. Jak bláhově jsem si po posledních volbách myslela, že se konečně něco změní, no.... sliby se slibují, blázni se radují:((.

    OdpovědětVymazat
  2. Spojení "skanzen morální bídy" je z písničky. Hana Zagorová - Skanzen bídy.

    Některé věci se nemění a jsou stále aktuální /to bude nejspíše tím, že se nemění lidi, i když bychom si to rádi mysleli/ - co vím, tak písnička byla natočena až v listopadu 1989, předtím byla kvůli textu zakázaná.

    OdpovědětVymazat
  3. Nu, je tedy dost dobře možné, že píseň bude zakázaná opět. Vše tomu nasvědčuje:-)Děkuji za info.

    OdpovědětVymazat
  4. Nešťastná povaha česká! Ne, že by to jinde bylo o mnoho lepší, ale má to "jakousi" kulturu. Ovšem díky české povaze, aby si někdo nenahrabal více, než já, je tu situace (už to tady tak převážně funguje), že velké podniky a ekonomicky strategické objekty, řídí cizinci. Známe přísloví, když se dva perou, třetí se směje. Tak není divu, že jsme stále vlastní vinou v područí! Až si nebudeme vykládat vtip, že místo stejnou kozu, jako soused, chceme, aby mu zdechla, doufejme, že nebude, už moc pozdě!

    OdpovědětVymazat
  5. Krásné záchranné kruhy, či jak se za mého mládí říkalo po kladensku "torpéda". Dnešní malí Kladeňáčci už tento termín neznají, protože kruhy pro plavání už moc nejsou k vidění. :)
    A co se týče toho diktátu peněz? Exekuce budiž, neplatíš, holt si to vezmeme jinak! Ale proč se nerozlišují notoričtí neplatiči a ti, co zapomněli či se opravdu ne svoji vinnou dostali do nějaké prekérní situace (třeba zcizení občanky a následné její podvodné užití). Zmizela opravdu jedna lidská vlastnost - slušnost. Zapomenutých nezaplacených pár korun se nechají uležet, částka se díky úrokům z prodlení šplhá k desetitisícům a ty se pak vymáhají. Přitom stačí poslat upomínku, kdyby se chtělo. Ale to by se zase nemohli živit exekutoři.
    Ono stejně za chvíli nebude lidem co brát.

    OdpovědětVymazat
  6. O exekucích nemůžu ani slyšet..je to lichva na entou..taky nebráním neplatiče..ale oni na to normálně čekají...nemají kousku studu v těle...nic. Hnus je to.Dokážou člověka naprosto zlikvidovat as ním i široké příbuzenstvo...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neplatiče také nebráním, ale tomuto neříkám snad ani lichva, ale je to krádež či týrání. Nehledě na to, že nechápu, proč nemají povinnost poslat upomínku,alespoň jednu. Ale jak pravil Mutil,to by se muselo chtít. Je to prostě státem posvěcená zlodějina a basta.

      Vymazat