čtvrtek 2. února 2012

Na Hromnice....

….o hodinu více. To je radostná vize, den se prodlužuje a minimálně večer je to již patrné.  Ovšem také by si prý měl skřivan vrznout, i kdyby měl zmrznout. Zdá se tedy, že jeho dnešní osud je zpečetěnýLJ. Buď zmrzne, nebo si zlomí zobák, až se bude chtít napít ze zamrzlé louže.  I když včera, kolem poledne, svítilo sluníčko a ptáci štěbetali jako diví. Dle prastarých pranostik to prý  signalizuje otepleníJ, tak uvidíme, kdo má pravdu, zda ptactvo či meteorologové se svými děsivými prognózami z mrazivých kotlinJ. Nechci být jako televizní stanice, které dokážou ze zprávy, že je v lednu zimaJ, udělat hlavní aktualitu dne. Ovšem dnešních šestnáct pod nulou na Letné, kde je většinou příjemně tepleji než jinde, mě rozklepalo už jen při samotném pohledu na tu rtuť, krčící se tak nízkoJ.
Je to trochu bláznivá zima letos. Ještě před pár dny počasí skoro jarní, a najednou taková imitace Sibiře. Když se valím městem, vrstvami takřka veškerého teplého oblečení připomínajíc dělovou kouli, nostalgicky vzpomínám na tropická vedra, rozpalující ulice. Alespoň iluzivně mě to zahříváJ.
    Ovšem současný mráz přichází z Ruska, a vše, co přichází z matičky  Rusi může vzbuzovat mrazivé obavy. Kdo ví, kdy konečně nastane obleva. Ráda bych vsadila na ty skřivany, ale nevím, nevím…

5 komentářů:

  1. budu naivně věřit ptáčkům :). Snad už bude tepleji.

    OdpovědětVymazat
  2. Hlásím, že u nás ráno bylo -19,5. To si plynárny mnou ruce, jak se plynoměry točí:(((.
    A s těmi novináři máte pravdu, mínus 20 sice není sympatická teplota, ale takové mrazivé dny jsou skoro každou zimu. Jen média z toho dělají málem senzaci století. No aspoň mají vyřešeno, co dát na titulní stranu ...

    OdpovědětVymazat
  3. Kladno mělo po ránu -18°C, teď je okolo mínus deseti. A ten skřivan se opravdu nemá kde napít, neb není ani ten sníh, který by mohl zobkat.
    Holomrazy a vůbec mrazy, ať už příjdou z Rusi či z Arktidy, nemusím. Mrznou mi pak klouby a nejen ty kovové. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Co se dá z matičky Rusi očekávat jiného, než vše "bolšoje", tak i ty mrazy, jsou "bolšoje"! U nás pěkně na Hromnice dodržujeme fr. tradici a hřejeme se kolem ploténky na palačinky:-D Tím si preventivně obalujeme tělo tukem proti mrazu, a těšíme se při svíčkách, že je o hodinu světla více!
    P.S.
    Mimo jiné, já pamatuji v Praze mrazy - 25 st.a dokonce 50 cm sněhu. Někdy v 1969.

    OdpovědětVymazat
  5. No budiž nám útěchou, že přijít můžou,a le odejít musí...:-)

    OdpovědětVymazat