středa 8. února 2012

Zabíjačka

Evropská unie (nebo někdo jiný podobně inteligentníJ) přišel s dalším objevným názorem, respektive zákazem, který se týká domácích zabíjaček. Popravdě řečeno, moc mu nerozumím a nechápu, co tím úřednická mašinérie sleduje? Někdo si vypěstuje pašíka, investuje do něj svůj čas, peníze i práci a ve finále si s ním nesmí dělat, co chce?
   No, něco na tom je. Logika současného světa tomu napovídá. Proč jíst kvalitní domácí potraviny, když můžete kupovat nekvalitní v našich obchodních řetězcích, že? Jenom nevím, jak se chce onen bizardní zákaz dodržovat v praxi? Budou vysláni komisaři, kteří budou zjišťovat, zda jste skutečně nedali ani kousek jitrničky svému sousedovi?  Nebo se vydávat za falešné sousedy a lákat na vás kus ovaru? Jelita asi ne, tam by mohlo jít o kanibalství a to si státní úředníci asi zatím ještě rozmyslíJ?
  Také bude třeba vyřešit, co s řezníkem? Musí být také z příbuzenstva? Nebo to může být klidně i soused? Jak potom vysvětlím, že se u nás během zabíjačky třeba najedl? Leda, že bych mu servírovala bábovku a kafe, ovšem nevím, jak podobnou stravou mistra cechu řeznického dokážu uctít.
   Další problém nastane, když pozvu souseda na oběd? Mohu mu nabídnout prdelačku nebo si na ní mohu pochutnávat jen já, zatímco návštěvu uctím krajícem okoralého chleba, spořádaně nakoupeného v nadnárodním Tescu?
(vlastnoručně upečený bych totiž asi také nabízet nemohlaJ).
    Nelze ovšem vyloučit, že brzy budou „domácí“ zabíjačky na objednávku. Třeba začnou vznikat firmy, které vám udělají domácí zabíjačku se vším všudy. Proběhne (u nás jistě předem podplacené) konkurzní řízení, dodají se fiktivní příbuzní a za tučný peníz si užijete skromnou domácí zabíjačku. Pokud vám z ní něco zbude, jistě budete moci nabídnout i sousedůmJ, půjde přeci o globální, nadnárodní produkt.  Otázka je, koho budou najímat na místa řezníků. Rozhodně bych upřednostnila skutečné řezníky než třeba politiky, i když z hlediska prasáren by asi ti druzí byli na svém. Předpokládám ale, že každý z nich má nějakého kámoše s řeznickým nožem, který bude za podobný kšeft hodně rádJ
Nepodivuji se nad tím proto, že bych snad na Letné chovala na balkóně pašíka a chystala se ho picnout (ostatně, v Praze je tolik prasat, že zabíjačka je tu vskutku nemožnáJ), podivuji se nad tím, jaká další blbost vypadla z úřednických hlav a i nad tím, že byla celkem bez protestu přijata. Nu, ale zdá se, podivování je tak jediné, co můžu. Ovšem chudák Josef Lada, co by asi tak dnes maloval?J



5 komentářů:

  1. V kurzu budou řezníci vegetariáni. :)

    zmršit zabijačky a tomboly
    to napadlo zas jen VOLY

    OdpovědětVymazat
  2. A za takové "prasárny a koniny", platíme evropskou, ale i tu tuzemskou, politickou mašinérii:-(! Jak jeden říká, "inteligence má své meze, ale blbost je bez hranic"!
    I tak, přeji hezký den v teple:-D

    OdpovědětVymazat
  3. Já myslím, že lidé si zase nějak poradí.

    OdpovědětVymazat
  4. Jenom podle prvního měsíce soudím, že si z tohoto nařízení nikdo moc nedělá. A nebo o tom neví. Obecní zabíjačky u nás frčí o stošest.

    OdpovědětVymazat
  5. Já to čtu pořád dokola a nemůžu tomu uvěřit.

    OdpovědětVymazat