úterý 28. února 2012

Spravedlnost po česku

 Máme v ulici večerku. Samozřejmě vietnamskou, jiné snad už ani v české kotlině neexistují.  Zvykla jsem si na ni a občas tam zaběhnu nakoupit. Nikdy se mi nestalo, jako třeba v Bille, že by mě ošidili. Pravda, sortiment je poněkud méně různorodý, ale nepodsouvají mi nahnilé ovoce ani prošlé jogurty, jak se mi velmi často stává v letenské Bille. Tam tedy musím být při nakupování jako ostříž, abych nakoupila čerstvě a zaplatila, co hlásají cenovky, protože oni si (alespoň tady) rádi účtují ceny jiné. Samozřejmě vyšší.  To se mi u Vietnamců nestane, alespoň u těch našich. To, abych nezobecňovala.
A onehdy k nim do obchůdku vrazil agresivní pubescent.
“ Dej cigarety a pivo“, oslovil prodavače. Je rozšířeným  českým (zlo)zvykem Vietnamcům tykat. Ten odmítl. Jednou, dvakrát, třikrát. Pak už razantně spratka vykázal. A kluk, místo aby svěsil krovky, začal vyhrožovat. Že prý tu má kámoše, a že ti jim to spočítají. A vskutku. Zpoza rohu se vynořila skupina výrostků a jala se zásadového prodavače napadat. Ten se bránil, ale proti přesile to jde špatně. Ovšem zatímco některá česká mládež (většinou) umí jen popíjet a ničit, někdo umí i bojové umění. Tudíž vietnamský prodavač popadl povalující se tyč a proměnil se v bojovníka ninju. A to už agresory zbrzdilo, byť nezastavilo. Stále jich prostě bylo víc. A Policie pořád nikde. Nakonec šerm tyčí, který nikomu neublížil, ale udržoval pubescenty v uctivé vzdálenosti, přinesl ovoce. Sebranka se měla k odchodu. Ovšem nezapomněli na výhrůžky, chlapci. „Vypálíme ti krám“, znělo nejčastěji.
 A druhý den ráno skutek takřka dokonánL. Obchod tedy vypálen nebyl, ale výlohy roztřískané na padrť. V osm prý přijel ten chlapeček, který ve své nezletilosti touží po alkoholu a nikotinu víc než je zdrávo, přijel vozem, takže zjevně s nějakým starším „moudrým“ kamarádem, vymlátili sklo a zmizeli. Kampak na ně s nějakou Policií. Ta se dostavila, okoukla škody, pokrčila rameny a to bylo vše. Prý ho nelze dohledat,(Vietnamec nabídl kamerový záznam!) a kdyby náhodou ho našli, tak ho nelze stíhat. Je nezletilý. Tak ať si to pánové opraví a příště si dají větší pozor!
                                   Tak k tomu nelze nic dodatL

7 komentářů:

  1. Chudák Vietnamec! A kdo mu zaručí, že se to příště nebude opakovat, až zase dostane spratek chuť na cigarety? Policie - no coment. Jak ví, že je nezletilý, když je kamera nezajímala?
    Fakt jsem vytočená!!

    OdpovědětVymazat
  2. K tomu opravdu nelze nic dodat. Paní Spravedlnost totiž nemá zavázané oči proto, aby měřila všem stejně, ale proto, že se na Česko nemůže ani podívat.

    OdpovědětVymazat
  3. Člověku občas ( čím dále častěji) zůstává rozum stát!

    OdpovědětVymazat
  4. I takto se vychovává budoucí generace ...

    OdpovědětVymazat
  5. No začínáme žít, jak na "divokém západě". Budu si asi brzo muset zavěsit kolty proklatě nízko, abych ochránila holý život slušného člověka! Je mi z toho smutno...

    OdpovědětVymazat
  6. To je fakt hnus a nejhorší je, že člověk s tím nic neudělá, snaží se ty svoje děti vychovávat, ale těch spratků je pořád nějak víc a víc.

    OdpovědětVymazat