středa 5. května 2010

Propadlíci

 Student se stane repetentem, ani neví jak. Stačí chvilka nepozornosti a může chytit kouli třeba z matiky, zeměpisu nebo dokonce z angličtiny. A jsou i tací, co propadají z hudební výchovy či tělocviku. Tady sice úplně přesně neumím definovat, čí je to vina, ale nechci střílet do vlastních řad a a tak nebudu zabíhat do detailů:-)
Moje pověst učitelky utrpěla v několika klasifikačních obdobích. Děti dostaly pětku a já se stala viníkem. Neomluvitelné.
Není pochyb, že vinu jsem měla já. Vždycky musí být někdo obviněn. Vím to, protože už pár let učím. Například v současné době souborných zkoušek u maturantů. Mládež nechodila do školy. Jelikož to bylo vždycky omluvené, předpokládám, že v rodině s tím žádný problém nemají. Já vlastně také ne, jen dle školního řádu musí za vysoké absence složit zkoušku, aby mohli ukončit ročník. Je to tak v mnoha školách, i my to už praktikujeme léta. Prostě za všechno se platí. Poflakuješ se, to je příjemné. Přišel čas zúčtování, to už příjemné není, ale něco za něco. A světe div se, najdou se i tací, co mi to mají za zlé. Že si moc dovoluji. Zkusila jsem to s protidotazem: „Myslíte si, že nějaký zaměstnavatel vám bude tolerovat takovou pracovní morálku?“
Jako bych mluvila tatarsky.
 Prostě cíl je získat vše bez sebemenšího odporu. Volno i známky. Jsem zvědavá, jestli je to někdy pustí. Jestli jsme si tak trochu nehřáli hady na prsou. Myslím to teď trochu obecněji. Zdá se mi totiž, že si tady a teď vychováváme nedotknutelná božstva. A božstvo je, jak známo, rozmarné a nevyzpytatelné. Děti všechno mohou, smí, nic nemusí a nedej bože, když se na něj trochu křivě podíváš (o výchovných pohlavcích našich babiček ani nemluvím). A propadlíci, o kterých mluvím, jsou pak stejně za hrdiny. A pak není divu, že nám hrozí generační válka. Kde chybí ochota uznat své chyby a potřeba platit své dluhy, tam zcela jistě nebude ochota pomoci starým a nemocným. Proč také, když jejich důchody nás tak zatěžují? Nás, propadlíky, kteří jsme zvyklí nechodit do školy a přitom všechno mít. A někdo musí být vinen, ne?
   Zajímavá je i druhá strana mince. Když se lidsky oprostím od vědomí, že neznalost Přemyslovců neomlouvá. Řeknu si, je to dítě matematicky založené, historii ani vedlejší věty v životě potřebovat nebude. Já ho pustím, nebudu dělat vlny:-) No a co byste řekli? Vysvětlí se to jako moje slabost! Tu máme prostě na háku. Žádná sebereflexe, žádné zpytování (ostatně si myslím, že mnozí toto slovo ani neznají). A zase jste viník. Je to prostě odnikud nikam. Příští pátek o tom budeme besedovat. Zvu vás:-)

   Tedy besedovat se bude o historii, ne o škole:-)

4 komentáře:

  1. Jitko nevím co se to děje...našeho klacka držíme zkrátka. Pořád mu dokola vtloukáme, že nic není zadarmo, že škola je příprava na život, že když se naučí pracovat poctivě teď, tak se mu to bude hodit i do práce. Nelpíme na jedničkách. Jen se snažíme mu vštípit, že je dobré být poctivý sám k sobě. Nikdo po něm nechce samé jedničky...
    Doma taky musí pomáhat. A co myslíte? Pořád posloucháme, že on má práva, že učitelé a my to přeháníme...a není sám...všichni jsou vinni jen oni ne! Je to "svatá" generace!

    OdpovědětVymazat
  2. Ayo, pravdu díte:-) Je to svatá generace. Někde se vloudila chybička a nevím kde. A jestli z toho nevyrostou, tak pán bůh s námi.....:.-)

    OdpovědětVymazat
  3. Jitko,Ayo i my se stímto fenoménem zvaným všechno můžu,všechno je mi dovoleno a běda jak mi potom dáte za vyučenou,setkáváme doma v poslední době opět víc než je nám milé...
    Jeden čas jsem si myslela,že jsou na vině vždy rodiče,kteří svá nezbedná a flákající se dítka nedrží skrátka,ale při čtení blogů a prožívání vlastním životem s pomalu pubertální dcerou zjišťuju,že to tak fakt není,tedy ne ve 100%.
    Ayo,je dobře že Filipovi stále dokola opakuješ cos napsala,taky to tak děláme a doufám,doufáme,že se jim to v tý "zabedněný"hlavě usadí a vzpomenou si.
    Jitko,vám držím palečky v té práci proti proudu,děláte to dobře,víc takových učitelů.
    Ayo,tobě i sobě přeju pevné nervy na zvládnutí těch "našich nezbedných dětí :o)."

    OdpovědětVymazat
  4. Já holky ani nemluvím..mám takové dva doma...a divím se dost..je fakt že gábiba chodí apropadá stejně..vlastní vinou a Lukáš..škoda slov..zrovna mi psal učitel, ať zamezím jeho absencím..musím se smát..jak si..je mu 19 let...Vždycky odpovím, že studovat ho nenutím...že může jít pracovat...víc sním neudělám...ale je to ki vzteku..cělý život hákuju, učím se jak blbec aoni si příklad neberou..Až ho vyhodí..půjde ahotovo.

    OdpovědětVymazat