sobota 8. května 2010

Babičky, dobíjejte přesně:-)

Tyrol byl pes babičky, která se jmenovala Němcová, oznámil včera bezelstně jeden tercián a mně tím mimoděk přinutil k zamyšlení nad dnešními babičkami. Přesněji řečeno nad jejich současnou vizáží. V současné době se kolem mě totiž vyskytlo několik babiček pod čtyřicet. A uznejte, copak je taková devětatřicítka nějaká babička (mluvím o ženě nikoliv o pistoli)? Archetyp přetrvávající od doby již zmíněné Boženy, kdy babička je stařičká žena v šátku, s včelími úly na zahradě a kapsářem plným dárků pro nezbedná vnoučata. Dnes by se tento mediální obraz nejraději doplnil ještě skvělou protézou, která nevypadne, protože jí drží dokonalá corega. Jenže dneska je všechno jinak. Babičky,o kterých píšu, zcela samozřejmě chodí do práce, na kosmetiku, cvičí a jezdí na kolečkových bruslích. Jsou v nejlepším věku a do toho se stanou babičkou. Některé to těší, jiné jsou z toho v depresi. Oslovení babičko, co si budeme nalhávat, nezní zrovna sexy. A být sexy je trendem, takže je nutno vyrovnat tyto dva extrémy. Nejlepší je být sexy babička, ale to je zatím terminus novus, musí přijít nějaká nová Božena Němcová, aby jej dostala do všeobecného povědomí. Pravdou je, že některé babičky oslovení babička nepřipouští a vnoučata je tudíž musí oslovovat křestním jménem. Jiné se pohybují na opačném konci pocitového spektra a vyžadují titulovat jako bába. Jako pedagog se pak setkávám s nečekanými situacemi, když kárám děti za nevhodné oslovení babičky, a oni nechápou, čím se vůči té své bábě vlastně provinily. Moje kamarádka Erika je žena ve věku krásných třiceti devíti let. A na podzim se stane babičkou. Těší se. Pravda, když s dcerou loni vybíraly svatební šaty, prodavačky mnohdy myslely, že vdávat se bude Erika. To ovšem nic nemění na faktu, že ona se na svou babičkovskou roli těší. Ovšem vzhledem k tomu, že Erika je Slovenka, tak bude vlastně stará mama. Nehodlám řešit, jestli v tomto věku je přívlastek stará vhodný, ale mým uším to zní lépe, než babička. Slovenština je prostě něžnější než čeština. Tam i to babka zní jinak. A tak přeji českým babičkám, aby už někdo objevil nové označení pro ženy ve středním věku, které se stávají babičkami. A nebo, aby někdo napsal román Sexy babička, kde Sultán a Tyrl nebudou líně polehávat pod stolem, ale budou s babičkou řádit na in linech nebo trénovat dog-dance. A Erice, ať je spokojená stará mama:-)

4 komentáře:

  1. Naprosto souhlasím, dnešní babičky jsou jiné než dřív. Jára v tom má zmatek. Na piktogramech má shrbenou stařenku s holí a s nápisem babička, no a naše babičky, i když jim je okolo 70, takhle nevypadají. To samé platí pro tety, nejsou to paní v zástěře a v šátku.

    OdpovědětVymazat
  2. myslím si, že na oslovení babička by ještě mohla někoho chytit:-) Vždy´t je to sexy..když si vezmeš, že já jsem v jejím věku matkou:-))teprve:-)

    OdpovědětVymazat
  3. Jitko, moc jste mne dnešním příspěvkem oslovila.Já jsem babičkou moc ráda. Od prvního okamžiku ač mám vnuky-nevnuky i vlastní Miš, raduji se z jejich existence a přítomnosti. Nutí mně dívat se na svět jejich očima.
    Jedno vnouče s námi dokonce žije doma a s některými, z celkového počtu pět, se nesmíme stýkat. A s jedním jen velice omezeně. Má to být trest, že jejich děda se zamiloval a nezůstal po smrti své ženy sám. Jenže,rodiče trestají spíš svoje děti tím, že jim kradou krásné a veselé chvíle s tak vzácným člověkem jako je jejich děda. Ale o téhle kategorii jsem vlastně ani nechtěla psát. Spíš o tom, že kdybych zůstala žít na Slovensku, budu dnes jistě stará mama a to jsem radši a sedí mi lépe babička, bábinka, babi. Nikdy ne Lýdia, Lída, Lydka.
    A Pepa říká, že sexy jsem :o))))
    Erice přeji krásné zdravé vnouče, výřečné a veselé, to my babičky máme rády

    OdpovědětVymazat
  4. Aj moje děti mají krásné, moderní, sexy babičky...které však mají své Sultány a Tyrly pod stolem, kde líně lehávají, protože babičkám vždycky něco dobrého odpadne od rukou. Babičky sice nemají zástěry, přesto odněkud vždycky vykramaří maškrtky.
    A s dětmi jezdí na kolech, lyžují, bruslí, cvičí, plavou, sedí na internetu...a vůbec. Tyhle babičky umí všechno.
    Jsem si jistá, že oslovení babička milují :-;

    OdpovědětVymazat