úterý 10. ledna 2012

Týrané ženy

Vzdělávací sobota už tak veselá nebyla. Studijní téma dne bylo týrané ženy a násilí páchané na dětech. Problematiku, kterou vnitřně vůbec nechápu, nedokážu se s tím ztotožnit, že někdo dopustí, aby mu bylo ubližováno, aby se ubližovalo jeho dětem, a ještě násilníka omlouvá nebo dokonce bere vinu na sebe. Že s ním zůstává, neodejde od něho, případně (to bych udělala já,) mu také jednu nevrazíJ. Vnitřně to vůbec nechápu, ale rozumově vím, že to je, že to existuje a snažím se pomoci.  Naslouchám a nedávám nevyžádané rady. Vyslechla jsem  tolik děsivých příkladů, že kdybych o tom chtěla napsat román, tak bych ho musela zařadit do žánru horor. Dámy, které nám přednášely, byly nadmíru empatické, klidné a trpělivé. Dovedu si představit, že opravdu dokážou těm ženám i dětem pomociJ
 Byly ze sdružení www.rosa-os.cz
(a nabízely jak telefonickou tak internetovou pomoc -SOS linka 02 246 102,po-pá 9-18 Pevná linka 241 432 466 v pracovní době centra Internetové poradenství na poradna@rosa-os.cz)
Mluvily o utajených azylových domech, takže ty ženy, které se rozhodnou, mají kam jít. Ale mluvily také o tom, jaký vliv má podobná situace na děti, co si z takové rodiny odnášejí do života, a jejich příběhy byly opravdu alarmující. Na to konto nás i trochu natrénovaly, co s takovým násilníkem ve škole, kam by případně dorazil, a zjevně nejde o ojedinělou situaci. Musím jen věřit, že jejich výcvik buď přinese ovoce a já se stanu obrovsky empatická a asertivníJ anebo, že na podobného jedince nenarazím, neb pak bych šla jistě sedět. Musela bych ho minimálně profackovat a to se neslučuje se žádnou metodikouJ. Smutné je, že podobných lidí mezi námi žije hodně.  Dobré je, že se jim podobné organizace snaží pomáhat. I tak byla sobota mnohem drsnější než sexuální pátekJ.

9 komentářů:

  1. Je to smutné. Člověk by se domníval, že to, co bývalo běžné za první republiky či do šedesátých let (že chlap byl nejen hlava rodiny, ale zároveň i rázná trestající ruka, kterou musela poslouchat jak manželka, tak děti), že to už vývoj společnosti smetl pryč. Připadá mi ale, že buď se ke konci socializmu o tomto problému nemluvilo, nebo opět nabírá na intenzitě.
    Mám kamarádku, která v takovém vztahu donedávna žila. Nebylo pro ni jednoduché odejít. Jednak, jak píšete, stále ho omlouvala (i přes fyzické ataky) a jednak na něm byla ekonomicky závislá. Mluvila do ní její rodina, kamarádi, ale nic platno. Až když díky nasekaným dluhům z jeho strany musela prodat dům, zaplatit dluhy a koupit dům jinde, ze kterého on pak odešel pryč a dělal dluhy zas, takže to vypadalo, že ona příjde i o druhý dům, tak podala žádost o rozvod. Díky rychlosti soudu (jeden rok) se dluhy vyšplhaly na dvojnásobek.
    Stačilo jen si ho nevzít, signály byly už před svatbou. Ale ona ho měla či dosud má ráda.

    OdpovědětVymazat
  2. O týraných ženách bych mohla vyprávět. Není to tak jednoduché, jak to na první pohled vypadá. NIKDO nechce být vědomě týrán, ale než na to žena, mladá dívka přijde, že tohle je týrání, uběhne několik let, má doma 2-3 děti a jak z toho ven? Bez peněz, bez možnosti kam jít....

    OdpovědětVymazat
  3. PS: Tuhle přednášku bych moc ráda slyšela, je nějaká možnost i pro nás "obyčejné" lidi???

    OdpovědětVymazat
  4. Bohužel, mám podobné názory, jako v příspěvku. Sama jsem se setkala se spousty příkladů za mé zdravotnické kariery a opravdu je to složité. Ovšem dobrá a zaručená pomoc obětím, jsou dnes početná sdružení. Jenom oběti musí tu pomoc vyhledat a postupovat, podle jejich pokynů.Žijeme ve století, kdy máme všichni stejná práva bez rozdílu pohlaví, na normální život.

    OdpovědětVymazat
  5. Amélie, myslím, že toto sdružení koná přednášky i jinak, ale jistá si tím nejsem. Tato byla v rámci semináře a paní doktorka nám text slíbila poslat. Tak ten mohu poskytnout. Nabídla bych i moje zápisky,ale ty jsou většinou srozumitelní jen mně:-)a v podstatě jsem z nich udělala výcuc na blogu. Ale prezentaci paní doktorky klidně pošlu

    OdpovědětVymazat
  6. Jitko, bylo-li by možné poskytnout text přednášky, tak bych o něj požádala... Absolvovala jsem díky své práci podobnou přednášku od Persefony a taktéž to na mě hluboce zapůsobilo. /Nejspíše proto, že z osobní zkušenosti vím, co si nesou do života děti z takových rodin./ A ráda se dozvím, jak a co o tom přednáší zase jiná sdružení, ráda se dozvím další informace.

    OdpovědětVymazat
  7. Margit, ráda poskytnu. Jakmile bude k dispozici v rozesílatelné podobě, rozešlu. Ráda

    OdpovědětVymazat
  8. Děkuji předem.
    Od té přednášky Persefony jsme moc materiálů nedostaly, jen pár pracovních listů, tak mám z toho jen nějaké svoje (též pro ostatní nesrozumitelné) poznámky :-)

    OdpovědětVymazat
  9. Moc se těším. Mailovou adresu mám pod profilem. Předem děkuji.

    OdpovědětVymazat