neděle 29. července 2012

Věra Čáslavská


Život na Olympu - tak se jmenuje kniha Pavla Kosatíka, kterou jsem právě dočetla. A mám o čem přemýšlet.  Kniha je moc hezky napsaná, čtivá a místy i hodně dojemná.  Jistě se k ní mnohokrát vrátím, pro povzbuzení, pro sílu, pro naději.
   Věru Čáslavskou jsem samozřejmě znala, věděla jsem o jejích úspěších i těžkém osudu. Ale že to měla takhle těžké, to jsem si opravdu ani představit nedovedla. A hluboce, opravdu hluboce, se před ní skláním. 
  Už v rámci oslav jejích sedmdesátých narozenin jsem viděla některé dokumenty z jejího života. I přes propast času mě tehdy dojal emotivní přenos z jejího vítězství v Mexiku. Věděla jsem, že to tam těm Ruskám natřela, ale nevěděla jsem, jak se to tady prožívalo, poslouchalo u rádia a všichni Věru milovali. Stejně silně na mě působila ta pasáž v knížce.
    A jak ji národ miloval, tak ji všichni v normalizaci úspěšně přestali znát. Typicky české. Ale ona to ustála. Teprve když jsem pročítala, čím vším musela projít, jaký tlak vydržet, a stejně si zachovala rovnou páteř, došlo mi, jako byla silná. A to měla děti, takže klasické české „musel jsem k nim kvůli dětemL“ je tady úspěšně vyvráceno! Povinně bych dávala knihu ke studiu většině dnešních politiků, z nichž takřka většina začínala s rudou knížkouL. Nyní mají modrou nebo oranžovou, vedou rádoby demokratický stát a hlásají něco o principech a morálceL.
   Ale odbočuji. Vracím se k paní Čáslavské a její odvaze. Ona to ustála a to bych (spolu s autorem) vnímala - a chci vnímat-jako skvělou morální facku všem těm, kteří tvrdí, že to jinak nešlo, že prostě podlehnout museli.  Ona by si mohla žít jako královna, kdyby si posypala hlavu popelem. A neposypala. Když si uvědomím, jaká to byla v sedmdesátých letech beznaděj, je to o to větší frajerka. 
    Stejně tak jsem zírala na její rodinné peklo. Neznala jsem pozadí, ale vždycky jsem byla podvědomě na straně jejího syna a její, což se podle knihy ukázalo jako správná premisa.  A jsem ráda, že ustála i tuhle děsivou etapu, byť to muselo být nepředstavitelné. A je moc dobře, že se vrátila do životaJ
          a jak píše v knize, dokázala změnit tok řekyJ.!!

            Kniha o paní Věře Čáslavské fakt stojí za přečtení!!!

4 komentáře: