středa 25. července 2012

Fobie

Někdy se člověk musí postavit čelem vlastním fobiímJ. Možná proto jsem, jako klaustrofobik, vyrazila na letní výlet do Koněpruských jeskyní. Metrem nejezdím, do jeskyně se ponořímJ. Ale nešla jsem tam sama, takže s oporou po boku se s fobiemi bojuje snadnějiJ. Navíc jsme měli takovou paní průvodkyni, která by vás za fobické chování snad i napomenula, takže bylo lépe na sebe neupozorňovat. Dostala na nás na starost rázná žena, která na nás hned v úvodu bez jakýchkoliv servítků či dokonce zdvořilostí vysypala všechny možné zákazy a příkazy, co nesmíme a za co nás potrestá okamžitým ukončením prohlídky, několik jedinců preventivně „spucovala“ rovnou a šlo se. Drobné zdržení způsobili cizinci, kteří chtěli fotit, ač se to nesmí. Nebo jen za peníze. Paní průvodkyně ovšem vládla jen češtinou a tudíž ani její stále se zvyšující jekot nechápajícím Angličanům nevysvětlil, v čem je problém. Nakonec jsme se ale pohnuli nikoli dopředu ale dolůJ. I přes neustálé napomínání, ať na nic nesaháme, a strohý, takřka generálský výkladJbyl vnitřek jeskyní docela zajímavý. Včetně místa, kde se údajně kdysi falšovaly peníze. Nu, žhavá aktivita v chladném prostředíJ. Speleologie se nikdy nestane mým koníčkem, ale speleology obdivuji. Soukat se do neznámé temné sluje vyžaduje podle mého velký kus odvahy. Ovšem pro mě jedna jeskyně ročně stačí. Tak zase za rok. NěkamJ. Někam, kde budu mít jen klaustrofobii a  ne ještě fobii z průvodkyněJ



4 komentáře:

  1. mám ráda spelologii - z obrazovky, nebo z návštěvy veřejných jeskyní.

    Jako koníček bych to mít nemohla. Ty průlezové šachty jsou příliš úzké :)))

    OdpovědětVymazat
  2. Tak to jste asi měli smůlu. My jsme v Koněprusích byli před pár lety a průvodkyně byla naopak moc milá.
    Nebo snad léta služby zapracovaly na projevu? ;)

    Ale podzemí je to nádherné, což?

    OdpovědětVymazat
  3. Z obrazovky jeskyňáře také můžu:-)sama bych se ale nespustila:-) (myslím do jeskyně,ne s jeskyňářem:-)
    A průvodkyně fakt byla drsná žena, ale to byla náhoda, vedlejší výpravu vedla usměvavá holka, prostě my kápli na drsoňku a jasoňka byla jinde:-) .
    Podzemí nádherné je, to je pravda

    OdpovědětVymazat
  4. Dobrý den,
    velmi mě mrzí, váš zážitek od nás z jeskyní. Paní průvodkyně tam již neprovádí, takže se nebojte a klidně se stavte, určitě si tu výpravu užijete ;) Těšíme se, až opět přijedete. Myslím, že mluví za celý kolektiv průvodců. Hezký zbytek dne ;)

    OdpovědětVymazat