sobota 3. března 2012

Šetřím, šetříš, šetříme....

 V rámci zachování duševního zdraví nesleduji zprávy ani události na naší politické scéně. Cíleně se jim vyhýbám, neb chci mít život klidný, a srážku s blbcem vědomě nevyhledávám, jsa poučena Werichem. Nicméně, blbost je věčnáL a tak řada politických rozhodnutí velmi snadno pronikne mojí namáhavě budovanou izolací.  Jako zase včera. V rámci úspor se propustí sedmnáct tisíc učitelů a tři tisíce policistů. Šetříme přece, kde se dá. A jelikož školství se mě týká, zamyslela jsem se nad obsahem sdělení. Kdo tedy bude učit? Už nyní mnozí učitelé dělají spoustu práce navíc a zadarmo. Je to práce, která se po nich požaduje, udělat se musí, ale zaplatit jí není čím.V rámci šetření, samozřejmě.
  Další podnětná myšlenka z vyšších sfér byla o tom, že učitel nemusí mít vysokou školu. K čemu nějaké vzdělání, je třeba přiblížit se mentalitě mládeže J a to dokážou jen mladí. Asi i proto mám teď, po dvaceti letech praxe, stejný plat jako dvacetiletý maturant. Je to takové hezky motivační.
   Když se proti včerejšímu sdělení ozvaly vlny protestů, pan ministr kontroval, ať nikdo nepanikaří, že jde o důchodce. Chce mi tedy sdělit, že v českém školství je sedmnáct tisíc důchodců? Nu, možné to je, ke zmrazeným důchodům je to takový milý přivýdělek, který důchodce udrží na hranici životního minima. Ovšem jako zpráva o českém školství je to takřka alarmující.
Ovšem nejvíc alarmující je podle mě způsob českého šetření. Pořád tomu nerozumím, proč se šetří na nesprávném místě? Průměrný, takřka roční učitelský plat, je roven jedné odměně, kterou udělí pan premiér ženě, která „dře jako kůň“. Logika selského rozumu by napovídala, že v rámci šetření to není zrovna nejvhodnější. Ovšem logika českých zákonodárců praví, že propustíme raději kantory a policisty, ti jsou stejně společensky neoblíbení, tak ať si jdou. A musí jich být co nejvíc, aby co nejvíc zbylo na naše ministerské odměny. K tomu zmrazíme důchody, co taky jiného s důchodci, možná dřív pomřou, třeba hlady, a zase zbude víc na nás. Lidem postiženým už jsme sebrali, co se dalo, ale nízkopříjmových skupin je tu ještě celá řada. Tak hezky do úsporL
Pan finanční ministr to umí ještě tak citlivě podat, s jeho příslovečnou ironií a empatií to  v jeho podání zní, jako by doporučoval plebsu preventivně spáchat hromadnou sebevraždu, aby on ušetřil. A mohl rozdávat. A to nemluvím o dalším státním rozkrádání ve velkém. Konstatuji prostě jen to, co vidím a co se mě týká. Konstatuji to proto, že tomu prostě nerozumímJ
    I když na druhou stranu, američtí sociologové nám teď potvrdili, co už všichni stejně dávno víme. Teď je otázka, jak s tím sdělením pracovatJJ

3 komentáře:

  1. Nejste sama kdo nechápe myšlenkové pochody našich politiků, mě ta čísla taky dost udivila. Ale přece nemůžeme po nich chtít, aby se chudáčkové uskrovnili a přestali si vyplácet tučné prebendy. Viz náš slavný hejtman Palas, který bere dvojí náhrady jako poslanec i jako hejtman (a není pochopitelně sám)a odmítá se k tomu vyjádřit. A to mě štve úplně nejvíc, jsou to peníze z našich daní a oni dělají, jako by byly jejich.

    OdpovědětVymazat
  2. Napsáno, přesně, jak to vidím i cítím!!!-( myslím,že nejen sama.
    Pouze je potřeba čelit a nedělat, že to vše baštíme i s navijákem!Pak se páni diví, že se dostávají extrémistické spolky na čelo popularity, což není také to správné východisko. Víme, jak to v minulosti dopadlo!!!

    OdpovědětVymazat
  3. Parádní článeček, opravdu hodný podpisu, tedy kdyby se pod něj podepisovalo o souhlasu. Přesné.

    OdpovědětVymazat