pondělí 10. května 2010

Stará struktura

  Dnes jsem se během pracovního rozhovoru dozvěděla zajímavou informaci. O univerzitním výzkumu. Pracuje se na nové české gramatice. Probíhá (samozřejmě za velké peníze) statistické pozorování využití slov. A jestliže se nějaký výraz v hovorové češtině vyskytuje často, stane se gramaticky správným. Takže když se ve statistice objeví dejme tomu „mišlenka,“ stane se bezchybnou! Je to ze stejného důvodu, z jakého se připravuje revoluce v psaném písmu, které se zamění za písmo tiskací. Aby se děti nestresovaly! Je totiž příliš náročné naučit se psát, když máme počítače:-) Je stejně těžké naučit se gramatiku, když to vyžaduje práci. Navíc je stejně gramaticky správná řeč každému ukradená. To jsou argumenty, co? Jeden by nevěřil, co všechno se dneska může zrealizovat. Samozřejmě,že ve hře je likvidace tvrdého a měkkého i a veškerých háčků a čárek. Tento smysluplný a dobře placený proces se nazývá demokratizace jazyka. Ti, kteří mají nějaké námitky a nedej bože pocit, že se jedná o úpadek a degradaci, jsou bez milosti označeni za staré struktury. Podotýkám, že si nic nevymýšlím a popisuji seriózní vědeckou práci, které se věnují na univerzitě!Až bude práce dokončena, bude nemilosrdně uvedena do praxe. Co si pak počneme my, staré struktury?
Uz abi jsme se začli bát!
A to je dnes Světový den lupusu.

11 komentářů:

  1. Smarjapano! Co to je za nesmisli? :o)

    To se nám budou milovníci českého jazyka obracet v hrobě! Tak se snad poprvé v životě hlásím mezi staré struktury!

    OdpovědětVymazat
  2. A pak přijdou na řadu počty. 5+5=MNOHO

    OdpovědětVymazat
  3. Také jsem tuto informaci zachytila v médiích.Přidám perličku,můj bratr coby policista píše pouze tiskace,psace neumí...asi už začal, průkopník..

    OdpovědětVymazat
  4. Hmmm a když si promítnu, která slova nejčastěji slýchávám v mhd, to budeme mít pěknej jazik

    OdpovědětVymazat
  5. Grrr... tak tohle jsem snad neměla ani číst!!! Ještě jsem se nevzpamatovala z "novelizace" psacího písma (v první třídě pracuji, a tak problematiku znám...) a ted taková ... proč bych to nenapsala... ehm, nesmysl :-) Ale vážně, kroutí se mi prsty na končetinách, když vidím gramatické chyby, nedovedu si představit, že bych je měla začít brát jako "normální".
    Za chvíli tedy Češi nebudou jen simulante bande, ale i národ analfabetů... Takže musíme doufat v zázrak - tedy, že i tam nahoře sedí špetička lidí se zdravým rozumem a tyto pokusy o zprznění českého jazyka neprojdou.

    OdpovědětVymazat
  6. To jsou tedy vjeci :-))) Už teď se bojím, kde to skončí.

    OdpovědětVymazat
  7. Tak o změně psaní jsem slyšela, ovšem o tom dalším už ne.
    A rovnou se zařadím ke starým strukturám (29 let), protože vážně nepochopím, proč si všechno v životě jako máme ulehčovat.
    Chce se mi brečet, co všechno lidi nevymyslí, jen aby nemuseli náhodou namáhat mozek.

    OdpovědětVymazat
  8. Tož potěš nás všechny...
    Čeština byla jediný předmět, který jsem chápala a se kterým umím pomoci i synovi...ehm. Tak to už se asi neblejsknu.
    A jsem žádostiva, kdo bude číst knihy s hrubkama...vlastně jooo já zapomněla, že čtení knih je přežitek. :oP

    OdpovědětVymazat
  9. Tak to jsem nevěděla...
    Comenia Script už jde do škol jako experiment. Mně se nejdřív líbilo, protože se mi zdá jednodušší pro výuku Járy. Dítě se učí jeden tvar písma, bude stejné tištěné, jako psané...Teď už si nejsem tak jistá. Rozumných argumentů proti je hodně...No, uvidíme, jak dopadne ten experiment. Bude to stát hodně peněz...My si zatím vystačíme s hůlkovým.

    OdpovědětVymazat
  10. Už to tak vypadá, umřeme na změknutí mozku!!!
    Kdyby nebylo psacího písma, nestuduju na VŠ, tiskacím poznámky nestíhám...

    Hrůza mě polívá!!!

    OdpovědětVymazat
  11. No...nadarmo to není podle Haška...Švejk je národní hrdina atohle je švejkovina:-)

    OdpovědětVymazat