pondělí 3. května 2010

Namlať parchantovi

  Díky svým studentům vím, že na internetu již delší dobu koluje kontroverzní klip „Přemluv bábu.“ Tak jsem se také podívala, abych byla v obraze. A pak, je doba předvolební, a koho volit je poměrně často na pořadu dne. Zjistila jsem si, že klip těm dvěma mladým „umělcům“ režíroval Petr Zelenka, tak jsem očekávala poměrně sofistikovanou agitku. Ovšem nevěřila jsem vlastním očím ani uším, a byla jsem tedy doslova a do písmene zhnusená. Tolik vulgarity a nevkusu na tak malém prostoru, to už jsem dlouho neviděla. Pravda, dnes už jsem trochu vychladla a dávám prostor diskusi, ale stejně…
   Jsem, byla jsem a budu pravicový volič, ale prezentace tímto způsobem mě uráží. Jak za seniory, tak za Milana Kunderu, a utvrzuje mě v poměrně depresivní představě, že si v našem veřejném prostoru mnozí doslova nevidí do pusy. Oba rádoby cool a vtipní protagonisté se hájí svobodou slova. Zajímavé je, že svoboda slova tady funguje jen pro někoho. Aniž bych se chtěla nějak zastávat prostořekého Duška, jeho výrok o propiskách byl v podstatě také svobodou slova a jakou vyvolal nevoli, a nakonec ho donutili k omluvě. Jestlipak se Mádl a Issová, kteří přes svoji zjevnou popularitu toho zdaleka nedokázali tolik jako jimi zesměšňovaný Milan Kundera, také omluví? Kunderovi, seniorům, slušným lidem? A když už jsou tak free, tak proč přemlouvají bábu a dědu? Proč ne bábu a dědka? Co genderová vyváženost? Nebo jinak. Co kdybych v rámci svobody projevu natočila projev „Namlať parchantovi,“ jako výzvu k zlepšení kázně na školách? Také bych byla tak benevolentně vpuštěna se svými názory do veřejného prostoru jako tyto vipky?
Kdyby opravdu bylo účelem klipu přemluvit mě k volbě nějaké strany, určitě bych musela volit levici, protože takhle primitivně a vulgárně prezentovanou pravici odmítám. Naštěstí to tak není a zmíněný klip musel být zřejmě natočen jen za účelem šokovat a skandalizovat, protože asi nic jiného tady nezaujme. A jen tak na okraj, argument o používání levé ruky na toaletě jim také moc nevyšel. Pravoruký člověk používá pravou, levoruký levou, bez ohledu na politickou příslušnost. Že to neví pubertální Mádl, budiž. Ale Zelenka se dosud tvářil jako arbitr všeho. Že by nám už stárnul a senilněl?
Chápu, že mladé voliče k volbám přilákat musíme. Představa vítězství Paroubka je natolik depresivní, že už teď si vyhlížím lokalitu k emigraci. Je ale nutné je lákat na tak prvoplánově vulgární vějičku? Mně se prostě ten klip nelíbí.

7 komentářů:

  1. Jitko, píšete tak uktuálně, ani nevíte. Zrovna před chvílí jsme se o tomhle klipu (urážející vesnici a staré lidi) bavili s dcerou.
    Volby probírají se spolužáky ve škole, krom blížící se maturity a přijímaček.

    OdpovědětVymazat
  2. Milá rejcko,teď jsi mi právě způsobila záchvat smíchu- není to špatný nápad! věru není... :-))

    klip jsem viděla, protože už mě k tomu jeden příspěvek vybudil. viz http://rozvedena.bloguje.cz/846423-na-zahrade-je-zivo.php

    No a mám na to stejný názor :-( levici rozhodně NE, ale takhle proti ní- taky NEe.

    OdpovědětVymazat
  3. Paní Jitko, ani nevíte, jak zhnusený může být člověk, kterému byl tento spot primárně určen...
    Své prarodiče miluju a ať jim táhne k 85 obdivuju jejich nadhled a životní moudro...

    OdpovědětVymazat
  4. Díky Vám pí rejčko,jsem si vygooglovala,abych byla v obraze.Nevím jestli někoho tento klip může oslovit,mě by určitě neovlivnil,abych jela přesvědčovat babičku. Ta to rozhodla si sama, ve věku 84 let řekla,že k volbám nejde,neb se jí to již netýká..Spíše je to nechutné a kdybych nebyla díky Vám zvědavá ani bych nekoukala až do konce..

    OdpovědětVymazat
  5. Já teda nevolím, ale našla jsem odkaz na tenhle klip na FB a překvapilo mě kolik lidí které jsem měla za "inetligenty" Tenhle klip nadchl a považují jej za vtipný. Mě docela nadzvedl. Rádoby vtipní mlaďoši byli hodně trapní. Já to tedy po "Kunderovi" vypla, protože prostě nehodlám mrhat časem...
    Ale Jitko, jestli se dáte do sepisování scénáře ke klipu "Namlať parchantovi" tak to chci vidět. :o)) něco takového by možná tahle generace potřebovala. Maj nějak moooc práv. :oP

    OdpovědětVymazat
  6. Tak mi to nedalo a nasla jsem si to take na netu, ... ohne worte ...

    OdpovědětVymazat
  7. Také mě překvapilo, kolik lidí tenhle klip nadchl a považují jej za vtipný a za pochopitelnou nadsázku. Nu, to prostě nechápu (a ani nechci pochopit).A až budu psát scénář k "Namlať parchantovi,":-), nechám ho tady schválit:-)Díky a hezký den.

    OdpovědětVymazat