sobota 22. května 2010

Genderová vyváženost

   Flexibilní kreativci to dnes nemají tak jednoduché, jak se na první pohled zdá. Ačkoliv jsou dnes v našem civilizovaném světě nahlíženi jako žádoucí a in, někde hluboko v hlavách majoritní části je stejně pořád tajemně zakódováno, že moc novot škodí. Třeba v rovnoprávnosti. Nechci mluvit o nepoměru žen a mužů v politice či třeba ve výši platů- ač třeba ve školství je to obzvlášť pikantní. Ve snaze tam nějaké chlapy nalákat, má většina neschopů (ale i schopů- to je ve finále jedno) mnohem větší plat bez ohledu na výsledky. Jediným kritériem je, že je to chlap. No, to je smutná realita, já jsem chtěla psát trošku v humornějším tónu. I když, ono to možná na toto téma asi nejde. Na historických seminářích se někdy setkávám s velmi mladými kolegy, kteří ve svém sofistikovaném projevu důsledně dodržují genderovou vyváženost. Tedy zásadně mluví o studentech a studentkách, kolegyních a kolezích, historicích a historičkách. Aby z úst vypustili neutrální žáci, neexistuje. Vždy jen žáci a žačky. A poté vás div nesrazí ze schodů a dveřmi vám klidně rozbijí nos.:-) Včera v ústavu pro studium totalitních režimů, který už je zase bez ředitele, jsem měla tolik možností k pozorování, že mě to vede k písemnému zamyšlení:-)
   Ve škole jsme onehdá narazili na mateřskou dovolenou. Proklamovaný fakt, že na mateřské může být i tatínek, u mnoha dětí vyvolal nefalšovaný údiv. Ale muž má přeci vydělávat peníze, znělo z úst malých holčiček. Tak nevím. Vždycky mi přišlo úsilí o genederovou vyváženost trochu přehnané, vlastně mě ani moc nezajímalo. Někdy ale narazím na tak překvapivou realitu, že se skoro divím. Prodavačka v Bille (Billa,ta nikdy nezklame:-), bodře utěšovala těhotnou maminku ve frontě přede mnou, že určitě bude mít kluka, vždyť co by to bylo za spravedlnost porodit další holku. Sousedka na chalupě truchlila kvůli další vnučce, protože kdo jednou převezme ten jejich grunt, když ta neschopná snacha rodí jen samé holčičky? Měla jsem pocit posunu v čase - ten ostatně mívám v poslední době dost často:-) Malé holčičky v primě mě pak dorazily. Jako kdyby opravdu místo ženy bylo jen u plotny, a to že to tak dneska není, je vnímáno jako nějaká chyba, tolerovaná odchylka., která se časem vrátí do normálu. Potom je snaha o generovou vyváženost taková komická fikce, protože ve skutečnosti je všechno jinak. Sice existuje i nadace pro generovou vyváženost, a ta pořádá každoročně soutěž Žába na prameni, která se tímto fenoménem zaobírá, ale to je takové baroko pro oko. Protože dokud je to v nás, lepší to nebude.


6 komentářů:

  1. Podle mě se nic nemá lámat přes koleno. Ať si každý člověk vybere, co chce dělat. Pokud k tomu má předpoklady, proč mu bránit.

    OdpovědětVymazat
  2. Billa ta nikdy nezklame:-))
    No ale sokuje me to. Kamaradka zije v Jordansku a tam je opravdu to, aby se narodil chlapec, velice zadouci (kluci jsou prece lepsi - pravila teta one kamaradky). Myslela jsem si ale, ze u nas uz je to prece jen o neco lepsi...

    OdpovědětVymazat
  3. TAk to já jsem naopak toužila jen po holčičkách a chlapeček, který se mi mezi ně zamotal, mi udělal čáru přes rozpočet :o)))) Lenka

    OdpovědětVymazat
  4. Někdy mi připadá, že se svět zbláznil...

    OdpovědětVymazat
  5. To je zajimave tema. Ac bych rekla, ze v CR je to s genderovym vyrovnanim jeste horsi, nez tady v UK, tak se jeste stale rozhoduje vice devcat v CR pro takova ta 'typicka' muzska povolani. Jako napr. architektku. V praci jsme meli jen 2 britske architektky na hodne velky pocet muzu. V Cechach to bylo vice. Pak jsme jich meli jeste hodne z byvaleho NDR.... zajimave.
    Tady ted chteji byt skoro vsechny holcicky u dcery ve skole zpevacky, herecky nebo WAGS - zeny nebo pritelkyne fotbalistu .....je mi z toho zle.

    OdpovědětVymazat
  6. taky jsme byli moc rádi za holčičku..oba:-)

    OdpovědětVymazat