pátek 21. května 2010

Dovolená s Andělem

Hrajeme si na středověk celkem běžně. Celé naše povědomí o naší minulosti je (bohužel) konstruováno z filmových imaginárních představ. Rytířské turnaje už dávno patří k běžnému koloritu letních měsíců a nějaká nesrovnalost nikdy nehraje roli. Jestli má šlechtic šestnáctého století oblečení z doby husitské či zbraně, které ve své době zdaleka neexistovaly, nikoho nezajímá. Je to prostě minulost. Budiž. Zajímavé ovšem je, že podobné hrátky se v poslední době objevují směrem k minulému režimu. Ne snad, že by si někdo chtěl hrát na tábory nucených prací či komunistické vězení, ale taková dovolená ROH už je velmi atraktivním námětem hry. A je to podáváno jako děsná psina, všechno bylo skvělé, zadarmo a báječně se všichni bavili. Taková ost-algie po česku.
Navštívila jsem včera novinářskou projekci dokumentu o tom, jak se jezdilo na společné rekreace. Očekávala jsem buď seriozní dokument, nebo recesi.
A nešlo ani o jedno, i když tvůrci se tvářili, že o tu recesi jim jde. Kdybych nevěděla, kde jsem, s kým tam jsem a proč, skoro bych si myslela, že jde o nějakou předvolební manipulaci v tom duchu, jak to všechno bylo báječné. Opět se lidi smáli a já nechápala proč, když to bylo spíš k pláči. Opět se tu budil kolektivní duch, podpořený zdarma rozlévanou hruškovicí a podbarvený songy z let osmdesátých. S údivem jsem pozorovala lidi, kteří se celkem ochotně vrátili do dob rudých radovánek, a zjevně se jim to líbilo. Trochu mě zamrazilo z představy, že takových lidí je jistě mnohem víc. Celou tuto akci financovala Česká televize. Vůbec jsem nepochopila, co tím sleduje a že na to vůbec může uvolnit nějaké peníze. Pravda, moloch ČT si může dovolit leccos, krize nekrize, ale zdá se mi, že co je moc, toho je příliš. Hra na středověk tímto způsobem může napáchat víc škody než užitku. Středověk jako takový bez znalosti merita věci v postatě neublíží, povrchní pohled dvacet let zpátky myslím ano. Mám ráda recesi i kino Oko, tentokrát mě ovšem ruku v ruce pěkně naštvaly. Takové hrátky s čertem tedy ne.
  Myslím, že někdy příští měsíc to bude k vidění v televizi, tak kdyby náhodou někdo měl chuť plýtvat svým časem, tak bych byla ráda za protinázor. Teď je ovšem pátek, a jelikož Zachariáš jaro nenašel, nezbývá než doufat, že se k nám vrátí samo a na víkend nám nadávkuje trochu lepší počasí. I pro povzbuzení mých maturantů, kterým to v pondělí vypukne:-)


3 komentáře:

  1. Nojo, někdy člověk žasne, jaké projekty se dočkají realizace... se obávám, že se těch ROH rekreací po volbách zase dočkáme... takže tvůj dojem možná nebyl až tak od věci :-((

    OdpovědětVymazat
  2. Jejda, nestrašte!Že bychom na tom byli opravdu tak zle?!Já věřím, že lidé se zdravým rozumem nemohou dopustit, abychom se opět hlásili k takovým vymoženostem jako je ROH a věřím , že volby nebudou mít příchuť třešní v oranžové mističce! :o)

    OdpovědětVymazat
  3. Kritika je pro mne výzva, musím si natlouct sama no :o))

    OdpovědětVymazat