čtvrtek 8. února 2024

Zahulíme...

 Již klasická hláška z kultovního filmu mě napadla při sledování nedávné televizní

 reportáže o pěstitelích marihuany. Těch pěstitelích, kteří byli odhaleni a šli do kriminálu.

 Někteří dokonce na Mírov. Prý, tedy. 

 Šlo o porovnání míry nebezpečnosti pro společnost. Pěstitelé trávy versus sexuální násilníci.

 Takže jsme se dozvěděli, že pěstitelé marihuany jsou běžně odsuzování taxou osmi a více let natvrdo, zatímco ti, co zneužívají a znásilňují, mnohdy vyváznou s podmínkou. 

  Někdy mívám pocit, že vlastně žiju v nějakém paralelním světě. Mám zjevně jiné vnímání spravedlnosti, než je to některými současnými zákony dané.  

Konopí, mnohde ve světě už legalizované, považuji za méně nebezpečné pro společnost než kupříkladu alkohol, který lze koupit v každé sámošce. O násilnících, kteří znásilňují nezletilé už vůbec. Jakékoliv znásilnění vidím jako závažnější přestupek než pěstování trávy. 

Ne tak naše zákony. Tam to vidí jinak. 

Stejně jako někteří naši nejvyšší představitelé. Protože z úst těch, co by měli jít příkladem, zaznívaly věty typu, že není znásilnění jako znásilnění, kdyby se za podobnou činnost chodilo do vězení, tak lidstvo vymře, že si za to mnohdy mohou samy, že to nezpůsobí žádnou následnou újmu....

Zaznělo i takové tvrzení, že třeba opilého mladíka, který znásilní, by netrestal, nebo trestal méně...

Z toho si mohu kupříkladu selektivně vzít, když se někdo opije a nabourá, tak trest, když se opije a znásilní, tak v pohodě...?

Nevím, co si o tom našem přístupu k právu ( protože o spravedlnost tady nikdy nešlo) myslet? Samozřejmě, nevidím všechny detaily, neznám do detailů ty medializované případy, reaguji na to, co se děje kolem mě. 

Nenabádám k pěstování ani konzumaci konopí, ale stejně tak nevidím na trávě, která je u nás z nějakého důvodu démonizovaná, větší nebezpečí než v legálně dostupných látkách.

Nevidím žádný logický důvod, proč omlouvat násilníka. Natož opilého násilníka. 

Jen mám takový neodbytný pocit, že se to děje. Ve větší míře než malé..




Žádné komentáře:

Okomentovat