úterý 6. února 2024

Suchý únor

 Únor, ač nejkratší měsíc v roce, má řadu zajímavých přívlastků. Krátký, bílý, přestupný…

V poslední době se hodně skloňuje právě suchý únor.

Cynicky mě napadá, že suchý je možná právě proto, že je nejkratší. Protože vydržet bez alkoholu celý měsíc je pro mnohé z nás tak velká výzva, že hledáme ten nejkratší měsíc.

Jenže nechci shazovat dobrou myšlenku, proto se od veškerého cynismu oprostím a naopak, kladu otázky. Proč suchý únor? Respektive suchej únor, abych nebyla tak korektně pravopisně správná. A ctila oficiálně registrovaný název celé akce

  Jde o českou záležitost, únorový boj s alkoholismem.

Začalo to někdy před deseti lety jako mužská záležitost. Pak se přidaly ženy, protože alkoholismus je závislost nezávislá na pohlaví.

 A dneska jde o celkem známou, populární, a snad i úspěšnou, únorovou záležitost. Když někde sdělíte, že držíte suchej únor, většinou všichni pochopí o co se pokoušíte. Vydržet měsíc bez jediné kapky alkoholu.

 Překvapivě to není úplně snadné ani pro běžné konzumenty, natož pak pro lidi, co mají k alkoholu blíž.

 Ale svůj účel, hlavně upozornit, to myslím plní poměrně dobře.

Ostatně, alkoholismus má v Čechách podmínky naprosto ideální. Alkohol jako takový je snadno dostupný, všichni jsou k němu tolerantní, však ne nadarmo se říká, že první sklenku většina dostane z rukou svých rodičů. Oblíbená mantra, že je lepší, aby se děti poprvé opily pod dohledem rodičů.  

    Když si ve společnosti nechcete dát alkohol, někteří to berou jako divné. Je přeci normálka, dát si sklenku nebo panáka. O pivu ani nemluvím, to mnozí ani neřadí mezi alkohol a dvě tři pivka vnímají jako běžné penzum pro pitný režim.

 Navíc, což je tedy velká anomálie, často bývá nealkoholické pití dražší než jedno pivo. Tak proč si nedat, jedno na zdraví…

Statistiky hovoří dost jasně, čísla lidí závislých na alkoholu jsou rok od roku vyšší a vyšší.

Proto je akce suchý únor minimálně skvělá myšlenka.

Tak tedy připijme si na zdraví. V únoru si ovšem ovocnou šťávou.

Držíte také suchý únor?



2 komentáře:

  1. Mám suchý celý rok :) Nějak mi už přestalo chutnat úplně všechno. Občas v létě pivo, to si dám. A potvrzuji věčný problém s respektováním toho, že jsem abstinent. Letos máme třídní sraz, to zas bude přemlouvání :)

    OdpovědětVymazat
  2. Třídní sraz je zajímavé prožít v suchém režimu, ale máte pravdu, že to přemlouvání je intenzivní:-)

    OdpovědětVymazat