pátek 16. února 2024

Vyvracení mýtů

 Nebo spíš hledání aha efektů. 

Některá tvrzení totiž uvíznou v hlavě tak, že je berete za fakta. Kritické myšlení spí:-).

Na vyšší úrovni je to pak samozřejmě boj s dezinformacemi, o to se ale pokoušet nechci.

Mně jde spíš jen o takové věci, jako "okibača" či "boriš umí po skalinách."

  Nedávno mi tady jeden čtenář korigoval moji legendu o Leninovi, že se jako jmenoval podle Leny. Kdysi jsem to vzala jako bernou minci, navíc se mi to zdálo logické, takové velikášství by mi k Leninovi sedělo,  stejně, jako že Stalin si chtěl říkat ocelový muž, protože stal je rusky ocel. 

Asi to tak není.

 Proč byl ale třeba Trockij Trockij to nevím. Že nechtěl být v Sovětském svazu Bronštajn je jasné, ale co se skrývá za Trockij nevím. Jestli šlo jen o klasickou výpůjčku od vězeňského dozorce, jak se říká,  či zda je za tím také nějaký skrytý význam. Možná...

   Hodně se teď mluví o Husákových dětech. Jako, že je jich hodně a mnozí nyní slaví padesátiny. A hodně jich bylo proto, že Husákův režim podporoval porodnost, mateřskou a tak nějak podobně....

 Asi taky mýtus. 

Že  do reprodukčního věku dospěly silné poválečné ročníky se moc nezdůrazňuje. Poválečný boom znamenal zvýšenou porodnost po dvaceti pěti letech. Docela logické.

    Nevím, zda ta soudružská podpora tehdy měla takový efekt, řada lidí naopak nechtěla děti do socialistického ráje přivést, takže ono to s Husákovými dětmi asi také bude taková pěkná legenda. 

    Historické legendy mě vůbec hodně baví. Ty dávné jsou tak zažité, že vyvracet je vlastně škoda. Třeba tu o hodném knížeti Václavovi, zavražděném v Boleslavi. Nebo o holubičí hodné povaze starých Slovanů. Tvrdí se, že Napoleon byl mrňous, což  nebude tak docela pravda. Americké historické filmy nám vnutily představu, že Vikingové nosili helmu, na které byly rohy, další nesmysl.

Toho bohdá nebude, aby český král z boje utíkal prý také Jan Lucemburský neřekl, stejně jako slavné a přece se točí, které se připisuje Galileovi.  Cynickou hlášku o tom, ať hladové ženy, které nemají na chleba tedy jedí koláče také Marie Antoinetta neřekla, čímž ale celý příběh ztrácí podstatnou část pointy. 

 Patrně asi ani slavná scéna s korunovačními klenoty, které si neoprávněně nasazuje na hlavu kat českého národa Heydrich, neproběhla...

Plno mýtů se pojí s průběhem Sametové revoluce a divoké devadesátky jsou jich plné. 

A to nemluvím o mýtech a legendách naší každodennosti.

Který mýtus zmátl vás? A který si nedáte vyvrátit:-)?

A co vaše aha efekty?





1 komentář:

  1. Jitko, jaká náhoda, že zrovna včera jsem vyslechla chválu, jak bylo za minulého režimu dobře, málem ráj na zemi. Dle mého mýtus jako hrom. Nebo lež jako věž :)
    Přeji Vám krásný víkend :)

    OdpovědětVymazat